noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Parempia kansalaispalveluja kellon ympäri

Toimivat julkishallinnon palvelut ovat arkielämän tukipilari — ja niiden taustalla vaikuttavat niin ihmiset kuin teknologiakin.

Tiina Häkkä / 3. joulukuuta, 2021

Viime ajat ovat olleet ainutlaatuisia. Muutokset ovat vaatineet erityisen paljon joustavia ja ripeitä toimia myös useilta julkishallinnon organisaatioilta. Toimivat julkishallinnon palvelut ovat arkielämän tukipilari — ja niiden taustalla vaikuttavat niin ihmiset kuin teknologiakin.

Yhteiskunta toimii 24/7, ja kansalaiset odottavat palvelua kellonajasta riippumatta.  Meidän tehtävämme on kehittää, ylläpitää, hallita ja valvoa yhdessä viranomaisten kanssa palveluitaan, jotka toimivat kellon ympäri.

Tietoturva ja luottamus keskeistä digitalisaation etenemiselle

Kovalla vauhdilla digitalisoituva yhteiskunta vaatii myös merkittävää panostusta tietoturvaan ja tietosuojaan. Palveluiden valvonnan, hallinnan ja tuottamisen tulee tapahtua automaattisesti ja sovittujen prosessien mukaisesti, ja ennen kaikkea kokonaisuutta täytyy johtaa ammattimaisesti.

Yhteiskunnan sujuvuuden varmistamiseksi on tärkeää rakentaa palvelut niin, että niiden tuottamisessa noudatetaan julkishallinnon vaatimuksia. Näin voidaan varmistaa, että tietoturvasta huolehditaan viranomaisten asettamalla tavalla, ja että hyödynnetyt ympäristöt ovat auditoituja. Silloin kaikki tehdään teknisesti oikein ja turvallisesti.

Tietoturvakysymykset ovat viime aikoina olleet paljon esillä. Oli palvelun loppukäyttäjä sitten kansalainen, yritys tai virkamies, data tulee aina rajata niin, että ainoastaan tarvittava tieto on saatavilla oikeille tahoille. Tuoreen Tietoturvabarometrin mukaan, suomalaisten digiluottamus vaatii lisätyötä, vaikka luottamus viranomaisiin on säilynyt vahvana.

Vaikka emme välttämättä vastaakaan kaikista palvelun kerroksista, konepellin alta täytyy löytää tarvittava infrastruktuuri, jonka päälle voidaan rakentaa skaalautuva, tehokas, toimiva, tietoturvallinen ja käyttäjäystävällinen palvelu.

Kun palvelun tuottaja on myös loppukäyttäjä

Julkishallinnon palveluita toteuttavat asiantuntijat ovat ainutlaatuisessa asemassa: he ovat paitsi rakentamassa, mutta kansalaisina myös käyttämässä näitä palveluita.

Koronapandemian myötä digitaalisten kansalaispalveluiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi. Olemme seuranneet tilannetta yhteistyössä asiakkaidemme kanssa ja esimerkiksi ennakoivasti lisänneet palvelinten kapasiteettia tarpeen kasvaessa. Muutokset pyrimme aina tekemään nopeasti ja hallitusti, sillä ymmärrämme omakohtaisesti palveluiden vaikutuksen ihmisten hyvinvointiin.

Kotikentästä on etua, kun kehitetään julkishallinnon palveluita

Pohjoismaisena, pitkään markkinoilla olleena toimijana meillä on vahvuutena ymmärrys suomalaisen yhteiskunnan toimintamalleista ja rakenteista. Osaamme ottaa ne huomioon päivittäisessä työssämme ilman että kenellekään tarvitsee selittää tai perustella, miksi jotain tehdään tietyllä tavalla.

Ymmärrämme myös suomalaisten toimintamallien taustalla vaikuttavan lainsäädännön ja osaamme toimia tämän kehikon puitteissa, mikä omalta osaltaan auttaa meitä tasapainoilemaan sujuvasti oikeiden asioiden välillä. Meillä on kyky varmistaa julkishallinnon palveluiden toiminta myös pandemian kaltaisissa poikkeusoloissa, vahvoin paikallisin resurssein, tarvittaessa myös väistötiloista.

Parasta työssämme on kuitenkin päivästä toiseen se, että toimitamme merkittävää osa valtionhallinnon konepellin alla olevasta kapasiteetista, ja teemme sen ylpeydellä ja hyvin. “Tee työtä, jolla on tarkoitus” saa aivan uudenlaisen kaiun, kun omakin arki sujuu paremmin näiden yhteiskunnan palveluiden tukemana!

Meillä on hyvät tyypit rakentamassa palveluita ainutlaatuisella ammattitaidolla ja suurella sydämellä. Ihmiset tekevät töitä intohimoisesti, ja koska konteksti on meille kaikille selvä, saamme siitä motivaatiota tehdä asiat entistä paremmin.

Kiinnostuitko? Jos haluat tietää meistä ja ratkaisuistamme lisää, laita minulle viestiä, niin jutellaan!


Voit lisäksi tutustua full stack -tiimimme tekemisiin tässä artikkelissa. Olemme läsnä, kun leimaat matkakortin, maksat luottokortilla, aloitat yritystoiminnan ja menet nukkumaan tietäen, että Suomen rajavalvonta on huippuluokkaa.

Tutustu myös avoimiin työpaikkoihimme!

Kirjoittaja: 

Tiina Häkkä vastaa TietoEVRY:n valtionhallinnon liiketoiminnan asiakkaista. Hän uskoo jatkuvaan innovointiin ja asioiden kehittämiseen, ja haluaa että töissä on myös hauskaa. Verkostoidu Tiinan kanssa myös LinkedInissä!

 

 

Tiina Häkkä
Industry Director of Public Sector, Tietoevry Tech Services

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä