noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Sote-palveluista vastaavien hyvinvointialueiden muutosmatka jatkuu

Yhteistyöllä pääsemme pitkälle!

Marko Pyy / 1. syyskuuta, 2023

Suomen historian yksi merkittävimmistä uudistuksista, hyvinvointialueiden muodostaminen, on nyt kahdeksan kuukauden ikäinen.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisistä siirtyi vuoden alussa kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Muutokseen valmistauduttiin huolella ja siirtymä sujui suunnitellusti. Toki pitää muistaa, että muutosmatka on vasta alussa.

Tietoevryn perinteinen Pääkäyttäjäforum kokosi elokuussa yli 200 terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden ja kotihoidon pääkäyttäjää yhteiseen tapahtumaan. Pääkäyttäjät ovat henkilöitä, jotka pitävät sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien rattaat pyörimässä. Sosiaali- ja terveydenhuollon supersankareita siis jokainen! Etenkin kun katsotaan sitä suurta työmäärä, jonka nämä henkilöt ovat tehneet hyvinvointialueita rakennettaessa ja nyt muutosmatkaa suunniteltaessa ja tehtäessä.

Pääkäyttäjäforumissa kuultujen esitysten ja käytyjen keskustelujen keskeinen aihe oli sote-muutoksen konkretisoituminen. Konkretiaa on se, että alueiden edelleen laaja IT-järjestelmien kirjo on toimintakykyinen. Tietohallintojohtaja Toni Suihko avasi puheenvuorossaan Oma-Hämeen näkemyksiä ja kokemuksia siitä, miten he hallitsevat satoja eri järjestelmiä hyvinvointialueellaan. Hyvinvointialueiden IT-kokonaisuudessa sote-tietojärjestelmät ovat tässä ajan hetkessä yksi parhaiten jäsentyneistä ja meneillään olevien kilpailutusten myötä edelleen tarkentumassa. Jäsentyminen ei tarkoita, että maailma olisi valmis, mutta kuten suunnistuksessa, seuraavalla rastille on helpompi löytää, kun tiedetään mistä lähdetään liikkeelle.

IMG_8993.JPG
Tietohallintojohtaja Toni Suihkon, OmaHäme, esitys Pääkäyttäjäforumissa

Suunnittelua, yhteistyötä ja tukea tekoälyn hyödyntämiselle

Pääkäyttäjäforumin osallistujien kesken vallitsi hyvin samankaltainen näkemys siitä, että varsinaiset suuret ja merkittävät tuottavuusloikat eivät ole saavutettavissa ilman merkittävää toiminnan suunnittelua ja muutosta. Mistä löytyvät seuraavat askeleet? Kuinka pääsemme eteenpäin? Suuria ennakko-odotuksia kohdistuu esimerkiksi tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin ja hyötyjä käytännössä odotetaan realisoituvaksi arjessa piankin, kun uusia tekoälyratkaisuja toteutetaan eri kumppaneiden kanssa.

Hyvinvointialueiden sote-tietojärjestelmiä koskevat konsolidoinnit on saatava nopeasti maaliin. Näin mahdollistetaan, että peruspalveluiden tuottamiseen vaadittavat IT-ratkaisut ovat maksimaalisesti käytössä toiminnan muutoksen mahdollistajina. Samaan aikaan tulee muistaa, että järjestelmät yksin eivät riitä. Tarvitaan aitoa toiminnan muutosta, jota järjestelmät tukevat ja mahdollistavat.

Olemassa olevat ja jatkossa edelleen rajua vauhtia kasvavat tieto- ja datamassat on saatava suunnitelmallisesti osaksi arkea. Merkitykselliseksi koetaan myös kansallisten sote-lakien ja -asetusten oikea-aikaisuus. Tarvitaan uudenlaista osaamista ja keskittymistä. Nyt voi jo sanoa, että tässä on tapahtunut merkittävää kehitystä viranomaisten, hyvinvointialueiden ja järjestelmätoimittajien kesken.

Yhteinen ymmärrys löytyy monesta asiasta nykyisellään varsin helposti, mutta ajoitusten ja aikataulujen parissa riittää vielä yhteistä kehitettävää ja parannettavaa kaiken työn ja nopeasti muuttuvan toimintaympäristön keskellä. Uskon, että onnistumme yhdessä – jos on tahtoa, on myös olemassa keinoja!

Tutustu sote-tuotannonohjaukseen!

Tietoevryn Lifecare valittiin Pohjanmaan hyvinvointialueen uudeksi asiakas- ja potilastietojärjestelmäksi

Tietoevry sai Microsoftin paikallisen Vuoden Kumppani -tunnustuksen

Marko Pyy
Head of Product Management

Marko Pyy johtaa sosiaali- ja terveydenhuollon tuotehallintaa. Markolla on pitkä kokemus laajoista ICT-järjestelmäkokonaisuuksista sosiaali- ja terveydenhuollon parissa. Erityisenä vahvuutena Markolla on laajat monen toimijan ja toimittajan muodostamat järjestelmäkokonaisuudet, yhteentoimivuus, sote-integraatio ja tuotteistus.

Haluatko kuulla lisää?

Marko Pyy

Head of Product Management

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä