noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Finns det fler upptäckter för B2B att fånga upp från B2C-ehandeln för att växa sin affär?

Samuel Fhager delar med sig av sina reflektioner från ”Världens Farligaste möte”, ett årligt event för e-handelsbranschen som i år hade temat ”WTF?!”

Samuel Fhager / juni 09, 2022

På ett härligt sätt svängde det mellan ämnena under eventet, men sammantaget så handlade det mycket om att vara personlig och våga testa sig fram för att lära känna sin kund och uppnå den bästa kundupplevelsen

Det är ju ingen nyhet att B2C driver på mycket av förändringarna i e-handeln där B2B sedan kan fånga upp det som fungerar bäst och är mest relevant för affären. Det finns en uppsjö av nya marknadsföringsverktyg och influencers som äntrar scenen för oss att ta del av, men vad av detta är värt något i en B2B affär?

Som temat ”WTF” hintar om så gäller det att testa sig fram, inte vara rädd för att göra fel, eller kanske mer skapa en kultur där man gör fel. Jag säger som en av föreläsarna - ”Nyfikenhet är en katalysator och resultatet av nyfikenhet är insikter”.

Så hur kan vi dra nytta av personaliseringsindex, storytelling, TikTok eller snabba frakter till våra B2B-kunder?

Jo om vi börjar med personaliseringsindex, så ser jag ser det som att det handlar om att skapa förutsättningar för att ge kunderna rätt information kring produkterna som de skall köpa, veta vem de är och vad de köpt tidigare. Detta går oftast inte att skapa med ett verktyg ”out-of-the-box” utan det kräver mer sofistikerade och anpassade lösningar byggda för just den kunden, som oftast innebär en grund i ett PIM och en process som stödjer detta. Vikten av att det blir rätt är större i B2B sammanhang då det kanske handlar om att man köper ett nytt däck till en traktor för upp emot 100 000 kronor, inte ett set av sportkläder för några hundralappar som du enkelt kan returnera i samma paket som du fick det levererat i. Men, låt inte det bli ett hinder utan en möjlighet att växla upp.

Google presenterade en rapport i mars, ”Decoding Decision”, där en av slutsatserna var just den att det är enklare att sälja om det finns tydliga produktbeskrivningar som gör det enkelt att kunna välja just den tilltänkta produkten. Detta gav trygghet och hjälpte kunden till beslut.

Så hur får vi in storytelling in i sammanhanget? Jo där handlar det kanske om att utbilda säljare och kundtjänst i berättarteknik, så att fokus inte bara ligger på fakta och information.

Köpbesluten för komplex försäljning är faktiskt både rationella och emotionella.

Tänk när hen i kundtjänst får ett samtal från en kund där hen kan berätta om andra kunders liknande utmaningar och hur de kunde lösa dem med hjälp av sin utomordentliga kunskap och service. Service och kunskap som grundar sig i system som var byggda på en god produktinformations-struktur som gjorde det enkelt att söka och hitta exakt rätt produkt.

Som avslutning så vill jag passa på att säga att det fortsatt är klokt att snegla på de branscher som går före och driver utvecklingen även om det är en annan bransch eller segment.

Stort lycka till med din e-handel, och tveka inte på att kontakta mig för att diskutera detta vidare!

 

Vill du veta mer? Missa inte min kollega Satus blogg med reflektioner från årets D-Congress om vad B2B kan lära från utvecklingen inom e-handeln för att skapa kundupplevelser utöver det vanliga

Samuel Fhager
Senior Business Developer

Samuel har en gedigen erfarenhet kring digitala lösningar såsom e-handel, webb, appar och XR. Med ett fokus på att lösningen skall bli värdefull för kunderna och användarna, så håller Samuel kunden i handen hela vägen fram till mål.

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn