noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Spaningar från D-congress: AI och AR, hot eller möjlighet?

Och om konsten att ta sin egen medicin...

Samuel Fhager / mars 13, 2023
Läs mer om våra digitala tjänster här

Hur kommer den snabba framfarten av Artificiell Intelligens (AI) och Augmented Reality-teknik (AR) stötta oss företagare? Ämnet var hett och omdiskuterat på årets D-congress. I denna blogg delar jag med mig av mina reflektioner.

Det var en mängd olika, väldigt givande talare, som höll högklassiga föredrag om sina spaningar, men just den här dagen fokuserade jag på några seminarier kring AR och AI. Den tydliga röda tråden handlade om hur hastigheten ökar markant med att använda AI. Ett av exemplen som togs upp gällande AI var exempelvis att redigera och skapa foton med AI, i stället för att hyra studio och modell, redigera bild och sen ha en färdig bild att använda i marknadsföringen någon vecka senare, när AI kan lösa det på mycket kortare tid.

Interaktiva upplvelser
När det kommer till AR så vet många av oss att Snapchat kommit långt och var tidiga med bland annat hundöronen som förgyllde vår vardag. Om man tittar på Snapchat som är en av de största socialamedie-plattformarna som finns idag, med över 500 miljoner aktiva användare är det ett kraftfullt verktyg för marknadsföring.

En av de senaste innovationerna som Snapchat har gjort är att integrera AR i deras plattform. Genom att använda AR-teknik kan företag skapa en interaktiv upplevelse för sina kunder och därmed öka engagemang och försäljning.

Ett exempel på hur Snapchat använder AR för att sälja produkter är genom deras samarbete med skönhetsvarumärket MAC Cosmetics. Genom att använda Snapchats AR-teknik kunde MAC skapa en virtuell upplevelse där användarna kunde prova på olika läppstiftsfärger direkt i appen. Användare kunde använda sin mobilkamera för att se hur olika läppstiftsfärger skulle se ut på deras egna läppar. Detta gjorde att kunderna kunde testa produkterna på ett interaktivt sätt och därmed öka chansen att de skulle köpa produkten.

AR för B2B
Men AR-tekniken är inte bara för B2C-marknadsföring utan fungerar även i B2B-sammanhang. Ett exempel på detta är genom användningen av AR i produktutveckling. AR-teknik kan användas för att visualisera och testa produkter i en virtuell miljö innan de fysiskt tillverkas. Genom att använda AR-teknik kan företag spara tid och pengar genom att undvika felaktiga designbeslut och dyra prototyper.

AR-teknik kan också användas för att skapa interaktiva upplevelser på mässor och evenemang. Genom att använda AR-teknik kan företag skapa virtuella tvillingar av sina produkter och därmed engagera och utbilda kunder och potentiella partners. På så sätt kan företag skapa en mer minnesvärd upplevelse för sina kunder och därmed öka sannolikheten att de kommer ihåg företaget och dess produkter.

Virtuell kundtjänst
Redan nu men än mer i framtiden kan AR-tekniken också användas för att förbättra sin kundsupport. Genom att använda AR-teknik kan företag erbjuda kunder virtuell support, där kunderna kan visualisera sina problem och få steg-för-steg-instruktioner om hur de kan lösa dem. Detta kan öka kundnöjdheten och minska behovet av fysiska besök eller telefonsamtal till supportavdelningen.

Slutsatsen är att AR-tekniken kan användas för att förbättra försäljning och marknadsföring i B2C-sammanhang, men också i B2B-sammanhang för produktutveckling, mässor, evenemang och kundsupport. Snapchat är ett exempel på hur AR-teknik kan användas för att snabba på och underlätta köpbeslut, men det finns många andra sätt som AR-teknik kan användas på för att förbättra företagets processer och öka försäljningen.

I början av bloggen nämnde jag ”Om konsten att ta sin egen medicin”, och det är ju inte AI som kommer ta våra jobb, de som använder AI på de smartaste och mest effektiva sätten kommer bli framtidens värsta konkurrenter. Något det också pratades mycket om på D-Congress.

Så därför har jag tagit min egen medicin, det vill säga stora delar av denna blogg är skriven av en AI-bot. 👾 Får man göra så egentligen? Ja det kan man fundera på… Se det som ett experiment!

Är du nyfiken på detta och vill prata mer - hör av dig så tar vi en virtuell fika och pratar mer.

Samuel Fhager

Samuel Fhager
Senior Business Developer

Samuel har en gedigen erfarenhet kring digitala lösningar såsom e-handel, webb, appar och XR. Med ett fokus på att lösningen skall bli värdefull för kunderna och användarna, så håller Samuel kunden i handen hela vägen fram till mål.

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn