noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Varför tillgänglig e-handel är en lönsam investering

Jonas Prosell / juli 07, 2021

Hur kommer det sig att tillgänglighet och e-handel hamnat på tapeten? Jo, ämnet är högaktuellt då utredningen om tillgänglighetsdirektivet presenterades 31 maj 2021.

EU:s direktiv om tillgänglighetsanpassning införs som en svensk lag redan nästa år, den 28 juni 2022. Alla som har e-handel omfattas.

Även om just utredningen kan vara en väckarklocka för den som har slumrat till lite vad gäller att inkludera så många som möjligt av sina potentiella kunder i köpupplevelsen, så tycker vi på TietoEVRY att tillgänglighet inom e-handel är en mycket bra idé alldeles oavsett.

Om den nya lagen kan fungera som en piska, då sanktioner mot den som inte uppfyller lagens regler införs så småningom (fullt ut för de som har e-handel den 28 juni 2025), så menar vi att här finns det en aptitlig morot som bör inmundigas så snart som möjligt. Vi ska snart berätta varför.

Men låt oss börja med en mer grundläggande fråga, vad betyder egentligen tillgänglighet? Hur definierar vi begreppet ”tillgänglig e-handel”? Lite förenklat kan vi uttrycka det som att en e-handel är tillgänglig när den kan användas av alla kunder oavsett förmåga.

 

Kommersiellt smart att utöka den potentiella målgruppen

Att göra e-handeln tillgänglig är en kommersiellt sett mycket bra idé då en stor del av befolkningen, (15 – 35 % beroende på hur man räknar) i Sverige och världen över, är permanent eller tillfälligt funktions­nedsatt. Den marknadspotentialen vill ni helt enkelt inte tacka nej till. Vilken annan åtgärd med poten­tialen att öka konverteringen med 15 % väljer ni att inte genomföra?

Dessutom har pandemin drivit på att en väldigt stor andel av den äldre delen av befolkningen nu handlar på nätet, vilket också understryker behovet av tillgängliga digitala gränssnitt. Och där finns mycket pengar att tjäna.

Bekvämlighet – låt oss ta det hela vägen i mål

E-handeln vinner som bekant ny mark bland annat tack vare bekvämligheten i att kunna handla precis när, hur, varifrån, och på vilken enhet som helst. Detta driver tillväxten i säljkanalen. Att ta bekvämlig­he­ten hela vägen i mål och göra köpresan tillgänglig och inkluderande så att ni till exempel kan använda er röst eller tangentbordet för att handla, dvs det som är enklast för er, är en logisk och med största sannolikhet lönsam investering.

Läs mer: Så lyckas du skapa en tillgänglig e-handel

Tillgänglighet ger fler potentiella kunder till ert digitala skyltfönster

Och om vi bjuder in permanent eller tillfälligt funktionsnedsatta kunder till festen, får dem att känna sig välkomna och inkluderade, ja då bidrar det till en positiv bild av ert varumärke. Det ökar kundnöjdheten, och som ni vet, så får detta ringar på vattnet, vilket underlättar för er att förvärva nya kunder och att behålla de ni redan har.

Om tillgänglighet gör så att blinda kan läsa våra sidor, så kan man se en sökmotor som en blind person. För den ser ju faktiskt inte heller sidan. Om vi gör en sida så pass bra så att en skärmläsare kan uppfatta vad som finns på sidan, så gör vi också innehållet tillgängligt för en sökmotor. Om maskinen kan förstå vårt innehåll, då premierar Google detta och vi hamnar högre upp i rankingen. Vilket såklart ökar sanno­likheten att fler kunder tittar in i vårt digitala skyltfönster. Tillgänglighet kan alltså vara en bra idé ur ett SEO perspektiv.

Tillgänglighetsanpassa – nå EU:s inre marknad

Just att den nya lagen baseras på ett harmoniseringsdirektiv för hela EU gör det extra intressant för e-handlaren. Vad gäller e-handel så kommer alltså EU:s inre marknad att få gemensamma och enhetliga regler vad gäller tillgänglighet. Marknadspotentialen i att arbeta aktivt med tillgänglighet är alltså betydligt större (EU:s 27 medlemsstater) än att bara nå ut till bredare kundgrupper inom Sverige. Här finns alltså en potential till förenkling och möjlighet att återanvända webutvecklingen för den som säljer internationellt.

Lev som ni lär

Ett socialt ansvarstagande företag som talar om mångfald och inkludering behöver leva upp till sin devis även på detta område. Att bottna i sina värderingar brukar löna sig då konsumentmakten är stor!

Avslutningsvis, en tillgänglig e-handel ökar konverteringen, då fler köpresor når hela vägen fram till en lagd order. E-handeln blir en allt större del av samhället, och behöver ta ansvar. Tur då att målen om samhällsansvar och lönsam e-handel inte står i motsats till varandra.

Läs mer om hur du skapar en tillgänglig e-handel här.

Lyssna gärna på vårt webinar om tillgänglighet för alla inom e-handeln.

Jonas Prosell
Senior Business Consultant
Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn