noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Skremt til taushet? Derfor er nettmobbing et samfunnsproblem

En naturlig konsekvens av et hardt samtaleklima er at flere vegrer seg fra å ytre seg

Lea Mariero / februar 24, 2021

Nettmobbing og den harde debatt-tonen på nett er et kjempestort problem. Pandemien og digitalisering har gjort et allerede tøft samtaleklima enda tøffere. Vi kan ikke sitte stille å se på utviklingen som skjer på internett.

Stadig flere barn opplever nettmobbing, terskelen for hets blir lavere og foreldre kan ikke lenger føle seg trygge når de gir barna sine et nettbrett eller en smarttelefon. Vi trenger at alle aktører setter seg ned og maner til endring!

I mer enn 25 år har Press jobbet for å styrke barn og ungdoms rettigheter i Norge. Som barnerettighetsorganisasjon er vi spesielt opptatt av hvordan den teknologiske utviklingen påvirker barns rettigheter. Kort sagt, blir de styrket, eller blir de svekket?

Retten til å ytre seg svekkes av nettmobbing

FNs konvensjon om barns rettigheter slår blant annet fast at «alle barn har rett til å si sin mening og bli hørt, at barn ikke skal utsettes for diskriminering og at barnet har rett til ytringsfrihet, til å søke, motta og spre informasjon og ideer av alle slag».

Den rettigheten prøvde eksempelvis Russepresident ved en skole i Bodø, Sara Landaas å benytte seg av. I februar 2021 startet hun en debatt om hvorvidt russen kanskje kunne prioriteres rett etter syke og eldre i vaksinekøen. Ifølge NRK ble innboksen hennes fort fylt opp av meldinger om at hun var «dum, en skam og egoistisk».

Da kan man spørre seg: Oppfylles retten til å ytre seg når stadig flere som Sara opplever mobbing og hets på sosiale medier? Vi mener svaret er nei, fordi en naturlig konsekvens av et hardt samtaleklima er at flere vegrer seg fra å ytre seg.

Det er viktig at alle kan føle seg trygge på nett, spesielt barn og unge som ofte er mer sårbare. Og fordi deres stemme trengs i alle mulige debatter. Derfor er ikke nettmobbing bare brudd på barns rettigheter – det er et demokratisk samfunnsproblem. Ingen skal være redde for å ytre sin mening kun fordi det kan komme stygge reaksjoner på nett.

Samarbeid med TietoEVRY om The Polite Type

Vi gleder oss til å ta ordentlig fatt på denne utfordringen sammen med TietoEVRY. Gjennom våren skal vi arrangere workshops med barn og unge i forbindelse med The Polite Type. Her skal vi diskutere den digitale hverdagen vår, på våre premisser.

At vi barn og unge blir hørt og slipper til i debatten om vår egen hverdag på nett er kjempeviktig, og gir oss store forventninger til The Polite Type kampanjen. Målet? Å til slutt sitte igjen med en konkret, håndfast tiltaksliste mot nettmobbing. Det vil være et viktig bidrag til å oppfylle barns rettigheter på nett.

Vi i Press - Redd Barna Ungdom er veldig glad for å være med på dette prosjektet sammen med TietoEVRY. At store aktører er med og tar ansvar for debatt-tonen på nett og nettmobbing er helt avgjørende. Vi håper du vil bli med å engasjere deg i kampanjen!

Prøv ut The Polite Type - Verdens første font som endrer eller tar bort hatefulle ord og ytringer og erstatter dem med høfligere alternativ.

Lea Mariero
Leder - Press - Redd Barna Ungdom

SKREVET AV

Lea Mariero

Leder - Press - Redd Barna Ungdom

Del på Facebook Tweet Del på LinkedIn