noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Å stå opp mot netthets og mobbing er et ansvar vi må ta sammen

Det verste er ikke de som hetser, det er de som leser hetsen og er likegyldige.

Faten Al-Hussaini / april 24, 2021
Prøv ut The Polite Type fonten her

Med økt bruk av sosiale medier rammer nettmobbing og hets nesten alle, og verst barn og ungdommer. Alle som har stukket hodet frem i offentligheten har opplevd å få stygge kommentarer. Kommentarer som kan være direkte slemme.

Men særlig opplever jeg at offentlige kvinner med minoritetsbakgrunn mottar mer hets - fra alle mulige kanter. Det har vært min opplevelse som samfunnsdebattant de siste årene. Vi tør å ta plass, bruke stemmen vår og vi krever å bli hørt. Og hvorfor skremmer det kanskje enkelte personer på nettet? Fordi vi endelig er synlige. Fordi vi endelig svarer tilbake og ikke nøyer oss mer.

(Faten Mahdi Al-Hussaini er programleder og samfunnsdebattant. Foto: Kim Erlandsen)

Et ansvar vi må ta sammen

Jeg ser at TietoEVRY har etterlyst en diskusjon om hvem som har ansvar for å gjøre noe med netthets og digital mobbing. Her er svaret: Alle som har en plattform på sosiale medier må tørre å stå opp for dem som opplever hets og mobbing i kommentarfeltet. Dette ansvaret gjelder for alle mennesker som har et publikum i form av følgere, enten man har mange, noen eller ingen. Bruk stemmen din og tør å si fra.

De fleste av oss tenker «det er ikke vits å kommentere når det bare er troll her». Men tro meg, en fin kommentar midt oppi all hetsen betyr mye mer enn det man tror. Og jeg mener bestemt at de verste er ikke de som hetser, det er dem som leser hetsen og er likegyldige.

Jeg har opplevd hets fra alle mulig kanter for nesten alt og ingenting. Alt fra hva jeg har sagt, til hva jeg har på meg. Men den verste hetsen må nok være den som kom som følge av programmet mitt på NRK. Mange av NRK- klagene kom faktisk før showet engang var vist.


Og det viktigste jeg har lærte av det er tre ting

  1. Fordi vi lever livene våre i sosiale medier, så er hets en del av prisen for å være på sosiale medier. Er det trist? Ja. Men er det realiteten? Dessverre også ja.
  2. Jeg kommer aldri til å slippe unna netthets så lenge jeg velger å bruke min stemme. For det koster nettopp mer for en kvinne som ser ut som meg å bruke stemmen sin. Men det er nettopp derfor jeg trenger å ha en tydeligere stemme og bruke den mer. For meg blir hetsen en motivasjon i stedet for en depresjon.
  3. Når man møter de samme menneskene som har hetset deg på nett i det virkelige liv, så går ting langt bedre enn forventet. Fordommer fjernes, og noen ganger blir nye vennskap dannet med de samme menneskene som har hetset deg på nett. Tenk litt på det!

Jeg tror at det å møte den du henger ut på nett ansikt til ansikt, og så prøve å si de samme tingene du har skrevet bak tastaturet mens vi ser inn i personens øyne er en veldig tankevekkende situasjon for dem som driver med nettmobbing. Det er da de skjønner hvor skadelig og jævlig det de har skrevet på nett har vært.

Og det er nettopp det som er mitt poeng rundt netthets og nettmobbing. At et samfunn uten nettmobbing er et samfunn hvor vi snakker med hverandre og ikke om hverandre. Et samfunn hvor vi ikke dømmer noen basert på hva de legger ut, men på hva slags inntrykk vi får av dem når vi møter mennesker ansikt til ansikt. Det samfunnet håper jeg «The Polite Type», Press og TietoEVRY kan være med å bidra til å skape!

Test ut The Polite Type og prøv fonten her

 

Faten Al-Hussaini
Samfunnsdebattant og programleder

SKREVET AV

Faten Al-Hussaini

Samfunnsdebattant og programleder

Del på Facebook Tweet Del på LinkedIn