noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

“Ei mikään IT-harjoitus” – podcast-vieraamme Kristiina Tiilas kokoaa kemiralaiset datan äärelle

Tietoa tulevasta -kausi on edennyt kolmanteen jaksoon, jossa Roosa Säntin vieraana on yhteistyön puolestapuhuja Kristiina Tiilas Kemiralta.

Janne Mäkeläinen / 6. toukokuuta, 2021

Miten datan ja liiketoiminnan yhteyttä voi vahvistaa, ja minkälaiset koulutukset saavat työntekijät innostumaan? Entä miltä näyttää tulevaisuuden dataosaaminen?

Kristiina Tiilaksen tarina tekee vaikutuksen: hän on pörssiyhtiö Kemiran Head of Data and Analytics, mutta myös ydinfyysikko ja laskuvarjohyppääjä. Tiilaksen innostus dataan ja digitalisaatioon alkoikin aikanaan juuri ydinvoimasektorin tutkimushankkeissa. Vuodesta 2020 alkaen Tiilas on rakentanut Kemiran uutta data- ja analytiikkastrategiaa ja vienyt sitä käytäntöön.

Jokaisen projektin omistajuus kuuluu liiketoiminnalle

Kemiralla dataan liittyvät projektit etenevät vahvasti liiketoiminnan tarpeiden mukaan. Data on valjastettu palvelemaan esimerkiksi vastuullisuuteen perustuvaa arvonluontia. Hiilijalanjälkeä tai biopohjaisen raaka-aineen osuutta tuotteesta voi mitata ja tuoda hyötyjä näkyväksi asiakkaille.

Arvonluonti ja päätösten perustaminen dataan on kuitenkin vain yksi, ulospäin näkyvä kerros, Tiilas muistuttaa. Osaamisen, teknologian ja työskentelytapojen on myös oltava kunnossa.

Liiketoiminnan ja datan suhde konkretisoituu Kemiralla joka kerta, kun uusi kehitysprojekti datan parissa alkaa: tiimin product owner edustaa aina liiketoiminnan näkökulmaa. Hän päättää, mitä tehdään, ja hän ohjaa lopputulosta aktiivisesti oikeaan suuntaan. IT-arkkitehtuuriosaaminen sekä data-analytiikka ovat projekteissa tietysti aina läsnä, mutta niiden tarkempi roolitus rakennetaan tapauskohtaisesti.

Dataosaajien löytäminen bisnespuolelta ei ole ollut Kemirallekaan helppoa, Tiilas myöntää. Kulttuurin muutos globaalissa organisaatiossa vie aikaa, mutta suunta on selkeä, ja osaamiseen on päätetty nyt panostaa.

Datakoulutuksia, joista innostutaan

“Me otimme heti alusta asti osaamiskulman datatekemiseen”, Tiilas kertoo ensimmäisestä puolesta vuodestaan Kemiralla. Data-aiheinen peruskoulutus rakennettiin palvelemaan laajaa joukkoa, ja nyt sen on suorittanut jo lähes 1000 kemiralaista! Koulutus perehdytti osallistujat termeihin, kuten tekoälyyn ja koneoppimiseen, avasi projektien rakennetta sekä esitteli ylätason data- ja analytiikkastrategiaa.

Koulutusten avulla on siis päästy pureutumaan datan kieleen trendi-ilmausten takana. (TietoEVRYn datasanaston löydät muuten täältä.) Muun muassa niinkin tuttu sana kuin asiakas on herättänyt keskustelua – mitä se tarkoittaa eri liiketoiminnoille, miten se ymmärretään myynnissä ja markkinoinnissa? Tiilas kertoo, että vastaanotto on ollut innostunut: “Palautetta on tullut paljon, ja osallistujat kysyvät, miten aihetta pääsee opiskelemaan lisää.”

Syventävää oppia onkin tarjolla pian. Jatkossa liiketoiminnan product ownerit alkavat jakaa kokemuksiaan Kemiran tuoreista dataprojekteista kollegoilleen. Koulutuksen viesti uppoaa yleisöön tehokkaasti, kun kertojana on samankaltaisten haasteiden parissa painiva työtoveri. Datan syväosaajat täydentävät toki kuvauksia kertomalla ratkaisujen teknisestä toteutuksesta.

Tulevaisuuden osaajat datan ympärillä

“Kyseessä ei ole vain IT:n harjoitus, vaan yhteistyö, jossa bisnes omistaa datan ja kertoo sen fokuksen, IT tuo työkalut ja teknologiat ja data-asiantuntijat rakentavat tarvittavat ratkaisut toteuttaen bisneksen tarpeen käyttäen valittuja teknologioita valitussa arkkitehtuurissa”, Tiilas kuvaa dataprojektien rakentumista Data x Bisnes 2021 -raportissamme. Keskustelu eri osaajien yhteistyöstä jatkui myös podcastissa.

“Kemiran datatekeminen on aiemmin kiertynyt vahvasti SAP-ratkaisujen ympärille”, Tiilas kertoo. Dataa siis kertyy jatkuvasti ja vakiintuneilla tavoilla – tuttu tilanne monessa suuressa yrityksessä. Perinteisten työkalujen rinnalle ja tietojen uudenlaiseen yhdistelyyn tarvitaan kuitenkin uusia ratkaisuja, kuten pilvipalveluita. Ne puolestaan edellyttävät uudenlaista datainsinööri- ja -arkkitehtiosaamista.

Data scientist -osaamista on tarjolla paljon, mutta vain harva pystyy tällä hetkellä yhdistämään ymmärryksen perinteisestä IT:stä data-analytiikkaan ja pilvipalveluihin. “On perinteisiä työkaluja ja ihmisiä niiden ympärillä, ja sitten on pilvipohjaisia palveluja ja ihmisiä niiden ympärillä”, Tiilas havainnollistaa. Näiden kahden maailman välisiä sillanrakentajia hän haluaisi nähdä tulevaisuuden dataprojekteissa lisää.

Poimi tästä tärpit jakson kuunteluun:

2:32 Mitä tekee datajohtaja uudessa pestissään ensimmäisen puolen vuoden aikana?

4:46 Datan omistajuuden ja analytiikkakehittämisen roolit

6:03 Näin liiketoiminnan dataosaamista on lähdetty kehittämään Kemiralla

7:12 Termit, rakenteet ja strategia: Mitä perusasioita koulutuksessa oppii?

9:11 Data- ja analytiikkastrategian rakentaminen ja konkreettiset tavoitteet keinoineen

12:55 Miten johto on ottanut uuden strategian vastaan?

15:12 Kokemusten jakaminen toimii, kun on tarkoitus myydä datastrategiaa

17:50 Datan kolminaisuus: Bisneksen, IT:n ja data-asiantuntijoiden yhteistyö Kemiralla

20:38 Miten data ja analytiikka tukevat Kemiran vastuullisuutta?

23:55 Yhteistyö asiakkaiden ja kumppanien kanssa – hyvien käytäntöjen jakaminen

28:11 Millaiselle osaamiselle tulevaisuuden dataohjautuva Kemira tulee rakentumaan?

31:05 Keskittyminen SAPin ympärille: vahvuudet ja haasteet

32:53 Mitä Kristiina Tiilas haluaa kysyä Postin AI Lead Riku Tapperilta?

Seuraa meitä Spotifyssa, saat tulevat jaksot tuoreeltaan kuunneltaviksi

Laita Tietoa tulevasta -podcast seurantaan Spotifyssa, niin saat varmasti ilmoituksen tulevista jaksoista. Löydät Spotifysta myös aiemmin julkaistut Tietoa tulevasta -jaksot kiinnostavine vieraineen.

Mikä toimii parhaiten juuri nyt, miten hyödyntää dataa tulevaisuudessa? Liity #datainsiders-yhteisöömme, ja saat kuulla datan suunnannäyttäjien ajatuksista ensimmäisten joukossa! Tervetuloa mukaan!

Janne Mäkeläinen
Head of Sales Development, Data, Tietoevry Create

Janne is a data generalist who uncovers something new about data and analytics every day. To him, data is the most thrilling domain to work in because the pace of change is fast, the opportunities are endless, and the community is always eager to collaborate and share knowledge. His mission is to uncover the truth behind buzzwords, so that the real success stories are heard.

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä