noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Digiosaaminen vahvistaa kaupan alan edelläkävijyyttä

Teknologinen edelläkävijä asettaa digiosaamisen liiketoiminnan keskiöön. Tutustu miten autamme Keskoa tässä työssä.

Pirja Heiskanen / 19. maaliskuuta, 2024

Kesko tunnetaan päivittäistavarakaupasta, rakentamisen ja talotekniikan kaupasta sekä autokaupasta. Kaupan alan jätti satsaa myös vahvasti teknologiseen edelläkävijyyteen, jossa digiosaaminen on liiketoiminnan keskiössä. Tässä työssä Keskoa vauhdittaa Tietoevry.

Kesko on kaupan alan digitaalisen liiketoiminnan edelläkävijä, jonka liikevaihto digitaalisten kanavien kautta on jo yli kaksi miljardia euroa vuodessa. Kaiken digitaalisen kehittämisen keskiössä on nimenomaan liiketoiminnan kehittäminen ja asiakkaiden palvelu. Kaikki eivät myöskään ehkä tiedä, että valtaosa tästäkin liikevaihdosta tulee yritysasiakasliiketoiminnasta. Esimerkiksi Kespron myynnistä yli 70 prosenttia tulee jo digitaalisten palveluiden kautta. Digitaalisessa liiketoiminnassa ei ole kyse pelkästä verkkokaupasta vaan esimerkiksi Kespro tarjoaa laajasti digitaalisia palveluita, joilla helpotetaan asiakkaan arjen pyörittämistä.

Arto Hiltunen.jpg

Keskon tietohallintojohtaja Arto Hiltusen mukaan Kesko rakentaa systemaattisesti omia digikyvykkyyksiään. Kumppaniverkoston lisäksi taloon palkataan jatkuvasti esimerkiksi ohjelmistokehityksen ja palvelumuotoilun ammattilaisia.

Pirja Heiskanen.jpg

Tietoevryn data- ja tekoälyjohtaja Pirja Heiskanen oli matkalla Helsingin Kalasatamassa sijaitsevalle K-Kampukselle, kun hän taas kerran pani merkille, miten verkkokaupan dataa hyödynnetään arjessa: Heiskasen viereen metrossa istuutuneet nuoret naiset etsivät kännyköillään tietoja tuotteen saatavuudesta ja alkuperästä. Näiden tärkeiden tietojen saatavuus lähes reaaliaikaisesti on vaatinut paljon taustatyötä.

Heiskanen painottaa toimitusketjun tiedon liikkuvuuden tärkeyttä. Tavoitteena on, että eri sidosryhmät, kuten asiakkaat, kauppiaat ja tavarantoimittajat, saavat lähes reaaliaikaisesti tarvitsemansa tiedot omiin järjestelmiinsä tai päätelaitteisiinsa. Tämä edellyttää liiketoiminnan, asiakkaiden ja sidosryhmien tarpeiden ymmärtämistä.

Tero Virtanen.jpg

“Ostosvalintojen vastuullisuuden selvittäminen on jatkossa yhä helpompaa, kun esimerkiksi tuotteen alkuperä, hiilijalanjälki ja kotimaisuusaste selviävät kelle tahansa nopeasti,” täydentää Tero Virtanen, Tietoevryn vähittäiskaupan ja logistiikan palveluista vastaava johtaja. Fiksu datan hyödyntäminen kirittää myös Keskon omaa vastuullisuutta läpi päivittäistavarakaupan tilaus- ja toimitusketjujen.

”Datan avulla voidaan esimerkiksi minimoida hävikkiä ja ennustaa kysyntää. Siinä ei voita vain Kesko vaan koko yhteiskunta,” Virtanen sanoo.

 

Tekoälystä unelmien työkaveri

Kesko kumppaninaan Tietoevry etsii aktiivisesti ja laajalla skaalalla uusia teknologisia mahdollisuuksia. Generatiivisen tekoälyn luomat työkalut ovat niitä, joiden odotetaan helpottavan niin kauppiaiden kuin asiakkaidenkin arkea seuraavaksi.

Kaikkia generatiivisen tekoälyn vaikutuksia ja mahdollisuuksia on vielä vaikea ennustaa, mutta ainakin verkkokaupassa se tulee poistamaan manuaalista työtä, kun yksinkertaiset ja rutiininomaiset asiat automatisoidaan. Tekoäly on jo nyt tehokas apu sisällöntuottajille auttamaan tuotekuvauksien ja kieliversioiden teossa. Nyt pilottikäytössä ovat kamerapohjaiset tekoälytoiminnot, joiden avulla voidaan tarkistaa esimerkiksi yksittäisen hyllyn hävikki.

Työn luonne on eittämättä suuressa murroksessa. Aivan kaikkia nykyisiä tehtäviä ei enää tulla tarvitsemaan, mutta toinen osa työstä muuttuu myös aiempaa mielekkäämmäksi ja sujuvammaksi.

“Tekoälystä voi tulla se unelmatyökaveri, joka tekee mukisematta kaikki tylsät työt, jolloin aikaa vapautuu liiketoiminnan kehittämiseen. Esimerkiksi autokaupassa tekoäly ja automaatio voivat hinnoitella tuhansia autoja kerralla tai hoitaa leasing-laskutuksen rutiinit,” sanoo Keskon Hiltunen.

_O6A2574.jpg

Digiammattilaista tarvitaan jokaisessa liiketoiminnossa

Johdolta digitaalinen edelläkävijyys on vaatinut datan arvon syvällistä ymmärrystä ja muutoksiin sitoutumista. Ennustamattomien muutosten keskellä Keskolla uskotaan ennakkoluulottomaan asenteeseen, asiakkaiden tarpeiden kuuntelemiseen ja yhteistyöhön.

”Eri liiketoimintojen johtoryhmissä on aina mukana digiammattilainen, jotta voimme yhdessä pohtia, miten liiketoimintaa voidaan kehittää digipalveluiden avulla. Yhteistyötä tehdään aidosti käsi kädessä,” kertoo Hiltunen.

Keskon teknologiset investoinnit ovat tuottaneet niin hyvin juuri siksi, että ne on saatu laajasti ja nopeasti käyttöön koko henkilöstölle.

Vuoropuhelun on toimittava työntekijöiden lisäksi myös asiakkaiden suuntaan. Keskon digikanavissa on jo huimat 4,5 miljoonaa käyntiä viikossa, ja 21 000 asiakasta on osallistunut palveluiden kehitystyöhön.

”Kuuntelemme asiakaspalautetta, testaamme palveluitamme ja kehitämme ratkaisujamme jatkuvasti eteenpäin. Riskinoton ja onnistumisten kautta luottamus digipalveluihin on kasvanut sekä Keskon sisällä että ulkona”, Hiltunen iloitsee.

“Teknologinen edelläkävijyys ja datan arvon syvällinen ymmärrys luovat todellista kilpailuetua yrityksille. Kumppanina me painotamme asiakas- ja liiketoimintaymmärrystä, koska vastaamme Keskolla ihan ydinliiketoiminnan prosesseista, kuten tilaus- ja toimitusketjujen teknologiasta. Keskon tekemä työ on hyvä esimerkki siitä, miten datan ja uusien teknologioiden avulla voidaan luoda parempaa liiketoimintaa ja auttaa kuluttajia tekemään vastuullisempia valintoja,” Tietoevryn Tero Virtanen summaa.

Missä generatiivinen tekoäly voisi olla hyödyksi? Tutustu käyttötapausideoihin. Blogi on englanniksi.


Artikkeli on julkaistu Tivissä 13.3.2024

 

OTA YHTEYTTÄ

Pirja Heiskanen
Head of Data Management, Tietoevry Tech Services

Haluatko kuulla lisää?

Pirja Heiskanen

Head of Data Management, Tietoevry Tech Services

Lisää samalta asiantuntijalta

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä