noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Data tarjoaa metsänhoitoon uusia tapoja toimia – Podcast-vieraana Ponssen Miika Soininen

Moni tuntee Ponssen brändin ja kelta-mustat metsäkoneet. Ponsse on rakentanut vahvaa uutta liiketoimintaa myös koneiden keräämän datan ympärille.

Janne Mäkeläinen / 17. kesäkuuta, 2021
Kuuntele jakso

Tietoa tulevasta -kauden finaalijaksossa vaihdettiin ajatuksia datasta ja modernista metsänhoidosta, kun Ponssen IT- ja digijohtaja Miika Soininen saapui Roosa Säntin vieraaksi. Data tukee vastuullista metsävarojen käyttöä ja luo liiketoimintahyötyjä. Minkälaista tietoa metsäkoneet ympäri maailman keräävät, ja miten sitä hyödynnetään?

Ponsse on pohjoissavolainen perheyhtiö ja maailman suurin tavaralajimenetelmään erikoistuneiden metsäkoneiden valmistaja. Tavaralajimenetelmässä puut prosessoidaan jo metsässä käyttötarkoituksen mukaan. Ponssen metsäkoneet tehostavat siis logistisia ketjuja ja parantavat puun arvonsaantoa lähes kaikilla mantereilla. Vaatimukset eri markkinoilla vaihtelevat, mutta metsien hyödyntämisen optimointi ja vastuullisuus puhuttavat kaikkialla.

Kasvava palvelubisnes tuo Ponsselle jo yli 20 % liikevaihdosta

Palveluliiketoiminta metsäkoneiden ympärillä sisältää tietysti laitekannan ennakoivaa huoltoa ja ihmiskohtaamisia: esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa puunkorjuun ekosysteemi voi olla tuhansien henkilöiden kokoinen. Datan ja digitalisaation merkitys kasvaa kuitenkin koko ajan. Tulevaisuudessa asiakkaat maksavat koneen sijaan yhä useammin siitä, millä tavalla koneet ovat käytössä.

“Kaikki syntyvä data voi olla jollakin tavalla arvokasta asiakkaalle. Siihen pitää suhtautua samalla laadulla ja ylpeydellä kuin metsäkoneiden rakentamiseen”, Soininen sanoo. Palveluliiketoiminta – joka sisältää huollon lisäksi muun muassa räätälöityjä koulutuksia sekä digitaalisia työkaluja työnsuunnitteluun ja optimointiin – kasvaa jatkuvasti ja muodostaa tällä hetkellä yli 20 % Ponssen liikevaihdosta.

Metsäkoneenkuljettaja tekee nopeita päätöksiä ohjaamossa

Metsäkone toimii mittalaitteena. Se kerää paljon tuotostietoa muun muassa hakkuiden kuutiomääristä puulajeittain. Dataa kertyy myös metsäkoneen ja kuljettajan toiminnasta sekä logistiikasta ja varastoinnista. Tulevaisuudessa voidaan mitata yhä paremmin myös sitä, minkälaista on ympäröivä metsä puustoineen. Kaikki tuo data auttaa optimoimaan työn suunnittelua.

Tietoa kulkeekin paljon myös toiseen suuntaan eli takaisin ohjaamoihin. Metsäyhtiöiden yksityiskohtaiset työohjeet viitoittavat kuljettajan työpäiviä, ja koneeseen liitetty sovellus antaa kuljettajalle jatkuvasti palautetta omien työtapojen tehokkuudesta.

Erityisen leimallista ohjaamossa työskentelylle on jatkuva päätösten teko. Ponssen asiakkaat toivovat datan tuovan tulevaisuudessa tukea juuri lukuisiin päätöksiin, oli kyse sitten avustavista toiminnoista tai konkreettisista toimintaohjeista.

Ohjaamosta kertyvä data auttaa Ponssea myös täsmäkoulutuksien räätälöinnissä. Koulutuksen merkitys on suuri, sillä kuljettajalla on jatkossakin tärkeä rooli tehokkaiden ja ympäristöä säästävien hakkuupäätösten tekemisessä.

Mikä on Ponssen rooli metsien kestävässä käytössä?

TietoEVRYn Data X Bisnes -raportissa Soininen toi esiin, että metsät ovat tunnetusti tehokkaita hiilinieluja, ja arvokkaan resurssin kestävää käyttöä voidaan edesauttaa datan avulla. Dataa voidaan hyödyntää metsävarojen kestävään ja samalla tehokkaaseen hyödyntämiseen puun laatua, määrää ja logistiikkaa hallitsemalla.

“Haluamme olla osa ratkaisua”, Soininen jatkaa podcastissa. “Haluamme auttaa ihmisiä ja yrityksiä ratkaisemaan, miten metsää voi hoitaa vastuullisesti. Me pystymme tuomaan menetelmiä muun muassa pintapaineiden optimoimiseen ja siihen, miten metsään jää mahdollisimman vähän vaurioita.”

Juuri optimoinnin keinoin voidaan pudottaa myös puunkorjuun ja koko ketjun päästöjä. Turhan tekemisen välttäminen on eri toimijoiden yhteinen tavoite, ja sitä dataohjautuva reittien ja työn suunnittelu tukee.

Poimi tästä tärpit jakson kuunteluun:

2:04 Mitä tuotteita ja palveluita Ponsse tarjoaa asiakkailleen, ja keitä nuo asiakkaat ovat?

5:57 Palveluliiketoiminta versoo asiakkaiden ja Ponsse-verkoston tarpeista

7:26 Esimerkkejä dataan pohjautuvista palveluista (mm. tuotostiedot, täsmäkoulutus)

11:55 Muutos vaatii organisaatiolta asennetta ja uutta osaamista

16:48 Miten Ponssen tehdas Vieremällä hyödyntää dataa eri työvaiheissa?

18:30 Data ja analytiikka metsäkoneiden sekä metsänhoidon suunnittelun tukena

24:04 Mitä kuuluu metsäteollisuuden digitalisoitumiselle Pohjois-Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa?

28:21 Design ja data: asiakaskokemus ja käyttäjien ymmärtäminen

31:33 Mikä on Ponssen rooli metsien kestävässä käytössä?

35:17 Nähdäänkö pian sähköllä toimivia metsäkoneita?

35:58 Uusi liikkuvien työkoneiden klusteri ja yritysyhteistyön mahdollisuudet

Tietoa tulevasta -podcast jatkuu syksyllä – Liity #datainsiders -sisäpiiriin!

Haluatko kuulla lisää case-tarinoita datan ja liiketoiminnan yhdistämisestä? Kolmannen podcast-kauden aikana olemme syventyneet Finnairin datakulttuuriin ja eri vastuuhenkilöiden rooleihin UPM:llä. Olemme inspiroituneet datakoulutuksista, joita Kemira pitää työntekijöilleen, ja kurkanneet tekoälyn tulevaisuuteen Postin kanssa.

Löydät aiemmat Tietoa tulevasta -jaksot Spotifysta.

Muista myös liittyä #datainsiders-yhteisöömme, jos haluat tietää lisää siitä, miten data muokkaa maailmaa. Kiitos kaikille kolmannen kauden seuraajille ja tervetuloa taas mukaan!

Janne Mäkeläinen
Head of Sales Development, Data, Tietoevry Create

Janne is a data generalist who uncovers something new about data and analytics every day. To him, data is the most thrilling domain to work in because the pace of change is fast, the opportunities are endless, and the community is always eager to collaborate and share knowledge. His mission is to uncover the truth behind buzzwords, so that the real success stories are heard.

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä