noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Näin tekoäly ohjaa paketteja ja kannustaa yhteistyöhön – podcast-vieraana Postin Riku Tapper

Janne Mäkeläinen / 27. toukokuuta, 2021
Kuuntele jakso

Mikä yhdistää kadulla sukkuloivaa jakeluautoa, postinjakajien yhteispeliä ja ruuhka-ajan pakettiautomaatteja? Kevään neljännessä Tietoa tulevasta -podcast-jaksossa kuultiin, miten tekoäly ja algoritmit auttavat Postia saavuttamaan yhtiön strategisia tavoitteita.

Riku Tapper on paikantanut kehittämistarpeita esimerkiksi värjötellessään sanomalehtien jättöpaikalla. Pienikin viivästys tuntui räntäsateisessa yössä pitkältä. Pian tuon kenttätutkimusvuoron jälkeen jakajat ovat saaneet reaaliaikaista tietoa siitä, koska lehtinippu on tulossa.

“Jo pienillä asioilla voi helpottaa käytännön tekemistä ja tehdä raskaasta työstä hiukan mukavampaa”, Postin data- ja automaatiojohtaja Tapper sanoo. Eri tahoilta kertyvistä ideoista ei tule 20 000 työntekijän organisaatiossa pulaa. Kehitysprojekteiksi valittavia Postin tekoälyhankkeita ohjaa kolme strategian mukaista teemaa:

  • asiakaskokemus pakettivirtojen ympärillä
  • työhyvinvointi sekä
  • ympäristö- ja sosiaalinen vastuullisuus.

Parempia pakettien ohjauspäätöksiä ennusteiden avulla

Suomalaisista 87 % on vuoden aikana vastaanottanut paketin automaatin kautta. Tutkimusten mukaan valitsemme automaatin jopa mieluummin kuin kotiinkuljetuksen. Ei ihme, että suosittujen noutopaikkojen kapasiteetti on kovilla sesonkiaikoina, kuten jouluna. Ruuhkista riippumatta asiakas on tyytyväisin silloin, kun noutosijainti on oman toiveen mukainen.

“Kun teemme paketin ohjauspäätöksen, emme vielä tiedä, kuinka moni lokero todellisuudessa on tuntien päästä tyhjänä. Tulevaisuudessa voimme ennustaa sitä paremmin. Kapasiteetti saadaan mahdollisimman hyvin hyödynnettyä, ja mahdollisimman moni paketti vietyä juuri toivottuun automaattiin”, Tapper kuvailee.

Lähituntien tapahtumia voi ennustaa monia eri datalähteitä yhdistellen:

  • Mikä on ajankohta: arki vai viikonloppu, lomakausi vai lahjasesonki?
  • Sijaitseeko automaatti kotirapussa vai ostoskeskuksessa? Miten tiuhaan siellä yleensä vieraillaan?
  • Odottaako osa paketeista sellaisia rekisteröityneitä vastaanottajia, joiden aiempi noutonopeus tunnetaan?
  • Mikä on paketin tiedossa oleva sisältö? Viihde-elektroniikkaa vai kissanruokaa – sekin voi vaikuttaa noudon todennäköiseen ajankohtaan.

Tekoäly kannustaa postinjakajia yhteispeliin

Tapper kertoo myös uudesta, tekoälyä hyödyntävästä sovelluksesta, joka löytyy postinjakajien mukana kulkevilta mobiilipäätteiltä. Pelillistämisen keinoja hyödyntävä Reittimestari auttaa huomaamaan ne hetket, kun työkaveri voisi tarvita apua.

Tilastot ja pisteiden kerääminen kannustavat yksittäisiä jakajia ja tiimejä laadun tavoitteluun. Postin jakaminen tunnetaan yksilölajina, mutta tulevaisuudessa sitä voi tehdä yhä enemmän yhdessä. Työviihtyvyyden parantaminen voi olla myös sosiaalista vastuunkantoa.

Reittisuunnittelu pienensi hiilijalanjälkeä

Zero Carbon 2030 -sitoumuksen mukaisesti Posti on matkalla kohti nollapäästöjä. Viime vuonna yhtiö vähensi hiilijalanjälkeään 14 %. Yksi suurimmista ajureista on ollut ajokilometrien vähentäminen. Datan ja ennustemallien avulla on optimoitu esimerkiksi kotiinkuljetuksia toimittavien jakeluautojen reittejä. Polttoaineen lisäksi säästetään aikaa, ja kuljettajien työ on sujuvampaa.

Samalla käynnissä on pilottihanke, jossa asiakkaat määrittävät kotiinkuljetuksen vastaanottamisen aikaikkunan entistä tarkemmin ja seuraavat autoa reaaliajassa. Kun jokainen reitti optimoidaan yksilöllisesti, eri tietolähteitä yhdistäen, niin data ja tekoäly auttavat sekä ympäristöä, työntekijöitä että asiakasta.

Työntekijät mukana datakehittämisessä

“Kaikissa strategisissa painopistealueissamme on jonkinlaista digitekemistä mukana – se on todella tärkeässä roolissa meillä”, Tapper summaa. Lajittelurobottien kanssa postilaiset ovat työskennelleet jo vuosikymmeniä, mutta viime vuosina yhtiö on suunnannut lisää resursseja teknologiaan ja kehitykseen. Data- ja automaatio-osaajia Postissa työskentelee noin 50 läpi organisaation.

Myös muut työntekijät ovat innostuneet datakehittämisen perusteiden opiskelusta – tästäkin kuulemme podcastissa lisää. Sama kansalaisdatatieteilyn trendi näkyi myös Data X Bisnes -raportissamme. Posti on tekoälyn hyödyntämisen edelläkävijä, joka tunnistaa tulevaisuudessakin runsaasti mahdollisuuksia työntekijöiden ja liiketoiminnan haasteiden ratkomiseen.

Poimi tästä tärpit jakson kuunteluun:

1:08 Miten Riku Tapper on päätynyt datan ja uusien teknologioiden pariin?

2:10 Analytiikkaa, algoritmeja, robottikäsipareja: mitä kaikkea kuuluu Postin data- ja automaatiojohtajan tontille?

4:47 Oivalluksia kenttätyöstä: Sanomalehtiä odottamassa

8:00 Pakettivolyymit ovat kasvaneet 25 % vuodessa – minkälaisesta muutoksesta on kyse?

9:18 Postin uuden strategian painopistealueet & esimerkkejä sovelluksista

14:55 Suositut pakettiautomaatit ja lähetysten ohjaaminen ennusteiden avulla

25:00 Millaisilla työkaluilla Posti osallistaa liiketoiminnan osaajia datainnovointiin?

33:24 Miten AI-kokeilut integroidaan muihin järjestelmiin ja viedään tuotantoon asti?

36:20 DevOps, AIOps ja automatisointi sekä mallien laadun seuraaminen

37:29 Miten tekoälykehitys ja legacy sopivat yhteen?

43:30 Sosiaalinen ja ympäristövastuullisuus & esimerkkejä sovelluksista

50:20 Mitä Riku Tapper haluaa kysyä seuraavalta vieraalta, Ponssen IT- ja digitaalisten palveluiden johtaja Miika Soiniselta?

Seuraa meitä Spotifyssa, saat tulevat jaksot tuoreeltaan kuunneltaviksi

Laita Tietoa tulevasta -podcast seurantaan Spotifyssa, niin saat varmasti ilmoituksen tulevista jaksoista. Löydät Spotifysta kätevästi myös aiemmin julkaistut Tietoa tulevasta -jaksot.

Mistä puhutaan juuri nyt, miltä datan hyödyntäminen näyttää tulevaisuudessa? Liity #datainsiders-yhteisöömme, ja saat kuulla datan suunnannäyttäjien ajatuksista ensimmäisten joukossa! Tervetuloa mukaan!

Janne Mäkeläinen
Head of Sales Development, Data, Tietoevry Create

Janne is a data generalist who uncovers something new about data and analytics every day. To him, data is the most thrilling domain to work in because the pace of change is fast, the opportunities are endless, and the community is always eager to collaborate and share knowledge. His mission is to uncover the truth behind buzzwords, so that the real success stories are heard.

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä