noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

5 spaningar från Almedalen

Här kommer några av mina summeringar; 5 lyckade seminarier och att vi med techlösningar kan ta ett steg att motverka mobbning och psykisk ohälsa bland barn.

Johan Torstensson / juli 13, 2022

Det finns en första gång för allt och i år var första gången jag besökte Almedalen. När jag lämnade Visby på onsdagen tog jag med mig allt det positiva som mitt fantastiska team har jobbat hårt med, men tyvärr innebar det också att jag tog med mig en sorg över det fruktansvärda mord som inträffade mitt på offentlig plats i slutet av Almedalsveckan.

Här kommer några av mina summeringar; 5 lyckade seminarier och att vi med techlösningar kan ta ett steg att motverka mobbning och psykisk ohälsa bland barn. Men också en övertygelse om att demokratiska sammankomster som Almedalen ska och behöver fortsätta. Här är några av mina spaningar från veckan.

1. Försvar och cybersäkerhet högt på agendan

Det var tydligt att temat säkerhet och försvar var ett stort tema, inklusive IT- och cyber-säkerhet. Vårt seminarium om just detta var också väldigt välbesökt. Vårt budskap är tydligt: Sveriges IT-beredskap är på tok för låg och vi måste samverka ännu mer för att rusta oss och ligga steget före. Precis som brandmän förbereder sig så kan även vi bota rädsla och svag handlingskraft genom att öva och förbereda oss för det värsta.

2. Ingen brist på seminarier om kompetensbrist

Överallt pratades det om den enskilt största flaskhalsen för att kunna säkra Sveriges digitala framtid: den oerhörda kompetensbristen. Tusentals och åter tusentals personer behövs inom allt från applikationsutveckling, cloudtjänster, programmering till cybersäkerhet och AI. Överallt upprepades mantrat: ”Uppmana era barn att utbilda sig inom IT och tech - de kommer att ha välbetalda jobb för resten av livet.”

3. Samverkan mellan politiken och näringslivet

Politikerna har ett ansvar för att sätta ett tydligare ramverk för IT-säkerheten, men framför allt behöver vi i branschen tillsammans med näringslivet och offentlig sektor samarbeta mer och dela med oss av våra lärdomar. Det handlar om Sveriges konkurrenskraft och säkerhet. Vi behöver gemensamt ta ansvar för landets framtid och utveckling.

4. Unik arena för att bygga viktiga relationer för framtiden

Efter att själv ha besökt Almedalen förstår jag äntligen vad alla har pratat om: vilken unik mötesplats för nätverkande det är! Allt från seminarier och mingel till spontana möten. Vi knöt många nya kontakter i näringslivet inte minst på Di:s mingel och Citis mingel där bland annat Anders Fogh Rasmussen – fd statsminister i Danmark och fd generalsekreterare för Nato - pratade om världsläget. Under vårt eget kundmingel med Stiftelsen Friends lyfte vi också vår hjärtefråga hur vi kan motverka mobbning bland barn med hjälp av big data. Många av de kontakter Tietoevry knöt i Almedalen kommer vi att följa upp under hösten, med hopp om givande samarbeten!

5. Stolthet över att bidra till samhället genom att förebygga mobbning!

Det som berörde mig mest av allt i våra Tietoevry-engagemang är att vi som techbolag faktiskt kan göra skillnad och hjälpa barn med psykisk ohälsa. Techlösningarna som vi tagit fram med Stiftelsen Friends kan bidra till en bättre vardag för mobbade barn. Jag ser framemot att jobba vidare med det till hösten.

Njut av sommarledigheten!

Johan

Johan Torstensson
Tietoevry alumni

Johan has extensive experience in delivering digital transformation projects to customers but also from his many years as former CIO for large global companies. Johan is a skilled IT strategist who understands the Nordic market.

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn