noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Stort intresse för Tietoevry Tech Talks när digital suveränitet i en osäker tid diskuterades i Arenastaden

Under en eftermiddag den 26 januari avhandlades globala trender, det senaste från maktens korridorer i Bryssel, ny innovation kopplat till suveränitet och säker digital infrastruktur.

Johan Torstensson / januari 31, 2023
Se eventet i efterhand

För att hjälpa svenska organisationer att hantera den ökande hotbilden och stärka deras digitala suveränitet samlades högaktuella talare, experter och företagsledare på #TietoevryTechTalks för att reda ut begreppen, debattera och informera.

Tillsammans med våra partners; Google Cloud, VMware och Red Hat bjöds hundratalet gäster från svenskt näringsliv och offentlig sektor in till en inspirerande och interaktiv eftermiddag i vårt nya och moderna kontor – techhuben i Arenastaden.

En undersökning gjord av analysföretaget Radar visar att hela 79 procent av svenska organisationer har varit utsatta för dataintrång under de senaste tre åren och 43 procent har råkat ut för tio eller fler under samma tid. Dessutom visar en undersökning gjord av Novus att bara en av fem IT-chefer anser att sin organisation är mycket väl förberedd om IT-systemen skulle sluta fungera. Med det som bakgrund välkomnade Lars-Erik Håkanson, Sverigechef Tietoevry Connect, gästerna till Arenastaden och till det streamade eventet.

Hans Werner, vd Radar Group, inledde med en omvärldsspaning. Det finns både mörkt och ljust i omvärlden, men det osäkra geopolitiska läget och ekonomin präglar techbranschen, samtidigt som det pågår en maktkamp om dataflödena. Vinnarna i den osäkra tiden, menar Hans, är de som lyckats bäst med digitalisering och automatisering.

Wenche Karlstad, Head of Digital Sovereignty på Tietoevry, tog vid och gav en presentation om senaste nytt från EU om digital suveränitet och nordiskt samarbete. Det väntar flera förslag och regleringar som berör hantering av data mellan länder och inom användningen av AI. Tietoevry deltar aktivt i diskussionen, på plats i Bryssel. "Vi är våra nordiska kunders röst i EU", sa Wenche Karlstad på den stora scenen.

Under eftermiddagen hölls även en paneldiskussion om digital suveränitet och svenska organisationers molnmognad, med inbjudna talare från TechSverige, Cambio och Google Cloud Nordics. Fredrik Sand, TechSverige, jämförde lagringen av data med vår guldreserv och behovet av att lagra datan på olika geografiska platser. Johan Torstensson, Sverigechef Tietoevry, lyfte vikten av transparens, att veta var datan lagras och vilka som hanterar den. Det gäller också att ha tydliga alternativa lösningar, så som ”failover”, om kritiska system går ner eller saboteras. Panelen var också eniga om att det inte är en isolerad IT-fråga, utan en strategisk affärsfråga som behöver hanteras på ledningsnivå.

Alberto Valero, Head of Technology & Growth på Tietoevry Connect, gav därefter en presentation om hur suveräna moln främjar digital transformation inom 12 norrbottenskommuner och hur man genom en gemensam datorcenterlösning kunnat skala upp sitt digitala know-how och resilience.

Den efterföljande och avslutande panelen tog vid ämnet och diskuterade hur ekosystem och strategisk samverkan kan skapa kundnytta. Talare från Piteå Kommun, VMware och Red Hat var alla eniga om att samarbete inom ekosystem är kritiskt då ingen kan lösa allt ensamt. Samtidigt ligger offentlig sektor efter i digital mognad. Eva Wikström, IT-ansvarig på Piteå Kommun, tror att det kan bero på att det inte varit en strategisk fråga och att det saknats en nationell samordnade kraft. Något de kunnat lösa genom att gå samman med grannkommuner och en partner man kan bygga förtroende och tillit med.

Efter en uppskattad och tillika tempofylld eftermiddag minglade de besökande gästerna vidare, medan det hundratalet uppkopplade gästerna kunde återgå till sin vardag, alla lite mer medvetna om riskerna och möjligheterna i dagens digitala landskap.

Det här tar vi med oss från Tietoevry Tech Talks:

  • Digitaliseringen och datasäkerhet är en strategisk fråga som måste lyftas till ledningsnivå.
  • Samverkan i ekosystem och starkt förtroende, mellan kunder, partners och leverantörer, är avgörande för framgång.
  • Molnstrategier måste handla mer om val av molnplattform – man måste lyfta blicken och fokusera på verksamhetens behov och krav.
  • Innovation sker främst inom publika molntjänster, men alla kan inte använda dem. Det krävs därför innovation inom privata moln som drivs genom rätt val av partners som kan leverera nationella lösningar med global kapacitet.
  • Digital suveränitet handlar inte bara om att skydda data, utan även om att ha transparens kring var och hur datan lagras och under vilken juridisk kontroll den hanteras. Detta är viktigt för att balansera säkerhet med innovation som möjliggörs genom användning av publika molnlösningar.

Se hela sändningen från Tietoevry Tech Talks den 26 januari.

Läs mer om digital suveränitet och hur vi kan hjälpa din organisation:

  • Debattartikel från Tietoevry i Ny Teknik: ”Sveriges dåliga it-beredskap behöver rustas upp”
  • En gemensam molnlösning har knutit 14 Norrbottens kommuner närmare varandra. läs mer här.
  • Tietoevry utökar partnerskapet med Ängelholms kommun genom digital molnsuveränitet här.
  • Läs mer om digital suveränitet här
  • Läs mer och testa hur du kan säkerställa att din data skyddas och hålls inom nationella gränser med vår lösning, Sovereign Cloud här.

Se talarna summera eventet:

 

Foton från Tietoevry Tech Talks

Johan Torstensson
Tietoevry alumni

Johan has extensive experience in delivering digital transformation projects to customers but also from his many years as former CIO for large global companies. Johan is a skilled IT strategist who understands the Nordic market.

Författare

Johan Torstensson

Tietoevry alumni

Vad vill du läsa härnäst?

Läs mer om digital suveränitet

Digital suveränitet

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn