noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Teknologia-alalle tarvitaan lisää naisia – muutos tapahtuu vain määrätietoisten tavoitteiden ja toimien kautta

Kipinä ja kiinnostus teknologiaa kohtaan syttyy monesti jo lapsuudessa. Roolimallit ovat tärkeitä ja julkisuuteen kaivataan yhä enemmän naisjohtajia, jotka puhuvat rohkeasti työnsä vaikuttavuudesta. 

Satu Kiiskinen / 8. maaliskuuta, 2022

Maailmanlaajuisesti naiset ovat aliedustettuja teknologia-alalla ja Suomessa alan osaajista vain 22% on naisia. Yksi teknologia-alan pitkäaikaisista haasteista on alan voimakkaasti jakautuneet työmarkkinat. Mukaan tarvitaan lisää naisia.

Teknologia-alalla on huutava työvoimapula, jonka ratkaisemiseksi mukaan tarvitaan koko väestön potentiaali. Tie alalle johtaa usein opintojen kautta, mutta maailmalla tieteen, teknologian, matematiikan tai insinööriopintojen aloittajista naisia on arviolta kolmasosa. Suomessa tilanne on ollut viime vuosina tätäkin heikompi – tekniikan aloilla aloittaneista naisia on alle viidesosa. Luku on OECD-maiden alhaisimpia.

Viime vuosina suunta on kuitenkin ollut oikea: Teknologiateollisuuden mukaan naishakijoiden osuus ICT-aloilla on tuplaantunut viidessä vuodessa ja viime vuonna pitkän matematiikan kirjoittajista ensimmäistä kertaa suurin osa oli naisia.

Osaajapulan ratkaisemisen ohella on tärkeää, että teknologiakehitykseen saadaan naisnäkökulma mukaan. Tulevaisuudessa erilaiset algoritmit ohjaavat yhä enemmän ihmisten elämää ja valintoja, eikä ole yhdentekevää, kenen vastuulla niiden luominen on.

Jos erilaiset näkökulmat eivät tule huomioiduiksi koodaamistyössä, haitalliset vinoumat voivat siirtyä myös it-ratkaisuihin. Samalla on selvää, että monimuotoiset tiimit lisäävät erilaisia näkökulmia, uuden ideointia sekä innovointia vaikuttaen suoraan yritysten menestykseen.

Kipinä ja kiinnostus teknologiaa kohtaan syttyy monesti jo lapsuudessa. Tarvitsemmekin yhteiskunnan eri osapuolia mukaan teknologia-alan mielikuvan rakentamiseen ja teknologiayhtiöillä on tässä keskeinen rooli. Valovoimaisten roolimallien esille tuonti on tärkeää ja julkisuuteen kaivataan yhä enemmän naisjohtajia, jotka puhuvat rohkeasti työnsä vaikuttavuudesta. 

Monimuotoisuuden sekä tasa-arvon vahvistaminen on yksi ydinarvoistamme. Teemme aktiivisesti töitä sen eteen ja olemme saaneet toimistamme myös kansainvälistä tunnustusta mm. Equileapsilta, Bloombergilta ja SHE-Indeksiltä. Matkaa on kuitenkin vielä kuljettavana.

Tällä hetkellä naisten osuus globaalista henkilöstöstämme on 29% – emme ole tähän lukuun tyytyväisiä ja uskomme, että muutos voidaan saada aikaiseksi vain määrätietoisten tavoitteiden ja toimien kautta. Julkaisimmekin viime vuonna kunnianhimoiset tavoitteemme: pyrimme kasvattamaan naisten osuuden 40%:iin henkilöstöstä vuoteen 2026 mennessä ja 50%:iin vuoteen 2030 mennessä.

Tämän tavoitteen saavuttaminen ei ole helppoa, mutta tulemme tekemään kovasti töitä sen eteen. Seuraamme edistystä systemaattisesti, tarkistamme rekrytointikäytäntömme ja varmistamme, että johtotehtäviä täytettäessä mukana on aina nais- ja miesehdokkaita.

Laajennamme henkilöstölle tiedostamattomien ennakkoasenteiden tunnistamiseen liittyvää koulutusta sekä lisäämme naisjohtajien kehitysohjelmia. Uskomme, että yhtenä Pohjoismaiden suurimmista IT-alan työnantajista voimme olla aidosti viemässä läpi muutosta toimialalla.

Toivotan kaikille naisille lämpimästi tervetuloa teknologia-alalle.

Satu Kiiskinen
Managing Director, Tietoevry Tech Services

Satu is a visionary thinker and a people-centric leader who is enthusiastic about the potential of technology to drive change and create a positive impact for people, businesses, and societies. She works actively to encourage girls and women to pursue a career in the tech sector.

Haluatko kuulla lisää?

Satu Kiiskinen

Managing Director, Tietoevry Tech Services

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä