noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Teknologia-alalle voi tulla montaa polkua

Maailmaa muuttavien ratkaisujen toteuttajiksi tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä, ja monimuotoiset yritykset pärjäävät paremmin.

Satu Kiiskinen / 2. kesäkuuta, 2023

Ylioppilaskokeiden ja opinnäytteiden ohella moni on hakenut keväällä jatko-opiskelupaikkaa, joiden tulokset selviävät vasta myöhemmin. Vaikka usea saakin toivomansa paikan, monen nuoren kohdalla haaveissa siintäneen opinahjon ovi ei ensi yrittämällä aukea, ja on tehtävä uusia suunnitelmia.

Pettymyksenkin keskellä on hyvä muistaa, että tie hyvään työpaikkaan ja asiantuntijaksi ei välttämättä ole suoraviivainen, vaan monenlaiset taidot ja taustat voivat johdattaa monin tavoin palkitsevalle työuralle. Erityisesti teknologia-alalla osaajille on jopa eduksi näkemys ja kokemus vaihtelevista, yllättävistäkin tehtävistä ja tilanteista.

Maailmaa muuttavien ratkaisujen toteuttajiksi tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä, ja monimuotoiset yritykset pärjäävät paremmin monilla mittareilla. Teknologia-alalla vallitsee vuodesta toiseen osaajapula, jonka vuoksi naisten saaminen alalle olisi tärkeää.

Ilahduttavasti, Teknologiateollisuus ry:n mukaan tekniikan ja ICT-alan naispuolisten hakijoiden määrässä rikottiin tänä vuonna ennätys: alan oppilaitoksiin pyrkineistä 29 % oli naisia. Tekniikka on kuitenkin edelleen harvoin naisten ykkösvalinta – esimerkiksi Tietoevryn tänä vuonna teettämän kyselytutkimuksen mukaan vain 12 % naisista haluaisi työskennellä teknologian parissa.

Peiliin katsomisen paikka on paitsi alan työnantajilla, myös oppilaitosten ohjauksella sekä vanhemmilla. Kuten Susanna Bairoh hiljattain väitöskirjassaan muistuttaa, “tekniikan ala on liian tärkeä jätettäväksi pelkästään miehille”.

On koko yhteiskunnan velvollisuus kannustaa tyttöjä ja naisia hakeutumaan teknologia-alalle, jossa yritykset tarvitsevat vuosittain noin 13 300 uutta osaajaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Samalla kannattaa pitää mielessä eri kouluttautumispolut ja oppilaitosvaihtoehdot, joiden määrä on viimeisen vuosikymmenen aikana parantunut merkittävästi – jos kaikki tiet voivat viedä Roomaan, niin myös teknologia-alalle.

Onnea valmistuneille ja uskoa tulevaan ihan kaikille nuorille!

Satu Kiiskinen
Managing Director, Tietoevry Tech Services

Satu is a visionary thinker and a people-centric leader who is enthusiastic about the potential of technology to drive change and create a positive impact for people, businesses, and societies. She works actively to encourage girls and women to pursue a career in the tech sector.

Haluatko kuulla lisää?

Satu Kiiskinen

Managing Director, Tietoevry Tech Services

Kiinnostaako ura teknologia-alalla?

Katso avoimet paikkamme

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä