noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Vilken molnlösning borde du egentligen välja? Privat, publikt, hybrid eller multi-moln?

Dags att förstå skillnaden mellan de fyra största typerna av cloud computing

Rune Kilstad / augusti 19, 2021

Du som har gjort din hemläxa inom cloud computing har förmodligen koll på att det finns fyra huvudområden inom ämnet: privata moln, publika moln, hybrida moln och multi-molnlösningar.

Molntjänster handlar om att skapa värde, och för att du ska få ut det mesta av investeringen är det viktigt att du regelbundet utvärderar lösningen du har idag, huruvida den tillmötesgår de behov som finns och därefter väljer det som passar din organisation bäst. Det kan vara svårt att avgöra vilken lösning som passar just din organisation bäst, därför har vi sammanställt en snabb guide om de fyra vanligaste molntyperna med typexempel på när de borde användas.

De fyra huvudområdena inom cloud computing

  • Publika moln – IT tjänster som underhålls och hostas av en extern partner, exempelvis Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) och Google Cloud. Fördelarna med publika moln är många, bland annat tack vare den enorma valmöjligheten när det kommer till lösningar och resurser för att tillmötesgå komplexa organisationers behov.

  • Privata moln – En privat molnlösning för just din organisation. En privat molnlösning är ett privat nätverk som inte går att nå utanför organisationen. Privata moln används ofta av finansiella institutioner, offentlig verksamhet och andra organisationer och företag som behöver extra mycket kontroll kring deras IT-miljö.

  • Hybrida moln – En molnlösning som använder både privata och publika moln. Används med fördel av organisationer som har behov eller krav av att ha viss data on-prem, men som vill kunna dra fördelarna av offentliga moln för de andra arbetsflödena.

  • Multi-molnlösningar – En terminologi som syftar till att använda sig av fler än två cloudtjänster (publika och/eller privata), från fler än en leverantör. Multi-molnlösningar blir allt mer vanligt hos organisationer som vill förbättra säkerhet och prestanda genom att dra nytta av flera olika moln-miljöer.

Efter ovanstående korta sammanfattning är det dags att jämföra fördelar och nackdelar med de olika molnlösningarna när det kommer till kostnad, underhåll, skalbarhet, pålitlighet och säkerhet.

 

Kostnad

Det kan vara bra att vara medveten om att ett byte från en molnmiljö till en annan vanligen för med sig vissa kostnader, såsom kostnad för integration, dataöverföring och plattformar. Med det sagt så sparar många organisationer in på IT-kostnader när de landar i en molnmiljö som är rätt för dem.

Generellt sett har offentliga molnmiljöer mer flexibla betalmodeller (där du betalar för det du använder). Jämför man dessa betalmodeller med privata molnmiljöers så är de sistnämnda ofta lite mer rigida. Det är dock svårt att säga att en molnmiljö är mer kostsam än den andra, eftersom kostnaden helt och hållet beror på vad organisationen har för behov och utmaningar.

 

Underhåll

En riktigt stor fördel med publika moln är att du inte behöver tänka på underhåll, eftersom din leverantör tar hand om underhåll och infrastruktur. När det kommer till privata moln så gäller det att göra en gedigen planering, och en bör vara medveten om att det kan kosta extra att uppgradera infrastrukturen om uppgraderingen inte ska störa de vanliga affärsprocesserna.

Det finns en mängd strategier och verktyg som kan förenkla underhåll och drift av hybrida molnmiljöer, mycket tack vare metoder som skapar ett strömlinjeformat tillvägagångssätt tvärs genom olika molnmiljöer.

För att du ska kunna använda dig av multi-moln så behöver du en molntjänstleverantör som kan minimera de komplikationer som kan uppstå när data från organisationer flyttas genom olika molnplattformar.

 

Skalbarhet

Publika moln är väldigt flexibla och skalbara, vilket betyder att du kan skala upp och ner vid behov. Privata moln är inte lika flexibla och skalbara, vilket gör att det kan bli svårt att möta oförutsedda behov hos organisationen. En annan faktor som kan bidra till flexibiliteten hos privata moln är kapaciteten hos det lokala datacentret.

Jämfört med privata molntjänster hos lokala datacenter erbjuder hybrida molntjänster mycket mer skalbarhet.

Multi-molnmiljöers skalbarhet handlar framför allt om flexibiliteten i att kunna hålla en applikation i en privat molnmiljö, samtidigt som organisationen kan koppla på publika molntjänster för att få tillgång till extra kapacitet vid behov.

 

Pålitlighet och säkerhet

Publika moln är och anses vara en väldigt trygg lösning bestående av flera server-nätverk som ser till att inga fel uppstår. Pålitligheten hos privata molntjänster påverkas ofta av begränsningar hos mobila användare, en ibland nödvändig restriktion som sätts av säkerhetsskäl.

En hybrid molnmiljö kommer verkligen till sin rätt när det handlar om pålitlighet och säkerhet, eftersom du då kombinerar möjligheten att förvara viss data i en lokal molnmiljö med att dra nytta av säkra och stabila lösningar från en offentlig molntjänst.

Multi-molnmiljöer anses vara väldigt pålitliga, inte minst tack vare att du nästan bokstavligt talat placerar dina ägg i olika korgar. Det här tillvägagångssättet minskar risken för större IT-incidenter.

 

Var kommer en moln-partner in i bilden?

Trots att många organisationer, verksamheter och företag fortfarande använder traditionella verksamhetsmodeller, så finns det många och goda skäl till att tänka en runda till gällande molnstrategier. Genom att alltid sätta behoven i första hand och därefter utforska möjligheterna så undviker du den klassiska fällan att utgå från vad du tror är möjligt, istället för vad som faktiskt är möjligt.

Vi på TietoEVRY hjälper organisationer i alla storlekar och branscher till rätt val för en smidig, säker och stabil molntransformation. Vi vill gärna veta mer om hur vi kan hjälpa just din organisation, boka in en Cloud Discovery & Assessement med oss så berättar vi mer, men framför allt så vill vi lyssna på dig.

Boka ett möte för Cloud Discovery & Assessment

Rune Kilstad
Head of Sales, Tietoevry Tech Services Norway

Författare

Rune Kilstad

Head of Sales, Tietoevry Tech Services Norway

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn