noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Kuusi helppoa tietoturvavinkkiä syyslomalaisille

Monet suomalaiset ottavat työkoneen mukaan lomallekin. Kokosimme kuusi käytännön vinkkiä, miten tietoturvasta kannattaa huolehtia.

Tietoevry at your service / 13. lokakuuta, 2023

Syysloma yhdistetään usein etätöiden tekemiseen niin ulkomailla kuin kotimaan lomakohteissa.

Tietoevryn teettämän kyselyn mukaan yli 30 prosenttia 500 suomalaisesta vastaajasta ottaa kannettavan tietokoneen mukaan lomalle. Lisäksi noin 20 prosenttia tarkistaa sähköpostejaan tai kirjautuu työnantajan palvelimelle loman aikana. Kuitenkin vain 6 prosenttia kyselyyn vastanneista oli huolissaan siitä, että työhön liittyvät tiedot voivat vaarantua lomamatkan aikana.

Tietojenkalastelu voi olla nykyisin hyvin taidokasta ja huomaamatonta. Matkoilla varkaudet, tavaroiden häviäminen ja suojaamattomat verkot voivat aiheuttaa turhia tietoturvariskejä, joita on helppo välttää. Tietoturvan varmistaminen ennen reissua ei ole vaikeaa, eikä vie paljon aikaa.

Tässä vinkit etätöitä lomareissuilla tekeville:

1. Tiedota lomastasi harkitusti

 • Lomasi voi tarjota jollekin tilaisuuden tietojenkalasteluun nimissäsi. Jos kytket päälle automaattisen poissaoloviestin sähköpostiin, pidä etenkin ulkopuolelle välittyvä viesti yleisellä tasolla.
 • Kun lähdet lomalle varmista, että joku läheinen kollegasi tai tiimikaveri tietää sinun olevan poissa - näin kollega voi tunnistaa mahdolliset tilanteet, missä esimerkiksi tilisi on kaapattu ja nimissäsi lähetetään huijaus- ja kalasteluviestejä.
 • Varmista ennen matkaa, että sinulla on työnantajan it-tuen tai tietoturvasta vastaavaan tahon yhteystiedot. Jos tietokone tai puhelin varastetaan tai kaapataan, siitä täytyy ilmoittaa työnantajalle välittömästi.

2. Jätä tarpeettomat välineet kotiin

 • Pakkaa mukaan vain aidosti tarvittava. Jos matkalla on tarve hoitaa vain sähköpostit pohdi, riittääkö työpuhelin ja tarvitseeko tietokonetta mukaan.

3. Suojaa maksukortit ja tietokoneiden näytöt

 • Lomakausina rahahuijaukset ovat erittäin yleisiä ja tavat toteuttaa huijauksia monipuolistuvat nopeasti. Jos kannat normaalisti mukanasi työhön liittyvää maksukorttia, muista jättää kortti kotiin. Myös RFID-suojattu kotelo suojaa kortteja etämaksu- ja kopiointikäytöltä.
 • Jos aiot työskennellä julkisissa tiloissa kuten kahviloissa, ota mukaan tietokoneen näytön suojakalvo ja varmista, että kone menee automaattisesti lukittuun tilaan mahdollisimman lyhyen taukoajan jälkeen.
 • Älä käy työhön liittyviä luottamuksellisia keskusteluja esimerkiksi junassa tai hotellin aulassa.

4. Päivitä laitteet ja varmista salasanat

 • Mukaan otettavat laitteet ja niiden ohjelmat kuten viruksentorjuntaohjelma, kannattaa päivittää aina ennen matkalle lähtöä. Tämä varmistaa sen, että tietoturva on laitteissa ajan tasalla.
 • Varmuuskopioi tiedostosi siltä varalta, jos laitteesi katoaa matkalla.
 • Hyvässä salasanassa on erikoismerkkejä, numeroita ja erikokoisia kirjaimia. Se on siis monipuolinen ja pitkä. Hyvän ja vahvan salasanan piirre on myös sen muistettavuus, sillä tietoturvasyistä salasanoja tulisi olla erilaisia eri ohjelmille. On tärkeää muistaa työn kannalta tärkeimmät salasanat ulkoa.
 • Myös monivaiheisen tunnistautumisen (MFA) käyttäminen suojaa tilanteessa, jossa salasana on päätynyt rikollisten käsiin.

5. Käytä turvattua verkkoyhteyttä

 • Kotimaassa ja Euroopassa matkaillessa usein turvallisin ja helpoin tapa käyttää internetiä on jakaa se omasta puhelimesta työlaitteelle tai hyödyntää työnantajan VPN-yhteyttä.
 • Ulkomailla ja erityisesti kaukomatkoilla kannattaa harkita prepaid-mobiililiittymän ostamista ja yhdistämistä vain luotettaviin wifi-verkkoihin.
 • Monet ilmaiset wifi-verkot ovat edelleen suojaamattomia, jolloin ei-toivotut vierailijat voivat päästä tutkimaan verkkoliikennettä. Käyttäessä ilmaista wifi-verkkoa, vältä kirjautumista sensitiivisiin palveluihin, kuten verkkopankkiin, ja käytä aina työnantajan VPN-yhteyttä.

6. Huomioi myös laitteiden lataaminen

 • Laitteiden latauspisteet ja USB-portit yleistyvät kaikissa julkisissa tiloissa, kuten kauppakeskuksissa ja linja-autoissa. Myös USB-pisteitä voidaan hakkeroida, joten niissä piilee tietoturvariskejä. Työlaitteen akun lataaminen UBS-portista saattaa esimerkiksi mahdollistaa sen, että laitteelta ladataankin tietoja käyttäjän huomaamatta.
 • Voi suojautua lataamalla laitteet turvalliseksi tietämässään paikassa tai käyttämällä adapteria, joka sallii USB:n kautta ainoastaan laitteen akun lataamisen.

Näiden vinkkien avulla pidät huolen tietoturvastasi ja voit nauttia syyslomastasi!

Tietoevry at your service

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä