noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Nils Möller: I bilsäkerhetens framsäte

Nils livslånga intresse för bilar har varit en nyckelkomponent i hans karriär på Tietoevry. Resultatet är att han gör bilar säkrare, dag för dag.

Nils Möller / februari 20, 2024
Sök lediga jobb

Nils är del av ett testteam på Tietoevrys kontor i Karlstad, där de har simulerat ett mobilt telekommunikationsnätverk. Det är idealiskt för biltillverkare som vill testa allt från infotainmentsystem till säkerhetssystem med hjälp av mobila nätverk.

– Med våra tester simulerar vi vad som kommer att hända i den verkliga världen, säger Nils. Vi kan kontrollera allt från gränsöverskridningar och särskilda fall till att köra automatiska tester både på natten och under helgerna.

Ny kod släpps kontinuerligt, så CI-teamet kör olika tester varje natt.

– Det kan vara en ny funktion i appen som till exempel sätter på värmen i bilen, eller det GPS-baserade krocksystemet (eCall) som avslöjar var bilen är efter en krasch.

Nils och hans team använder Jenkins, Python och robotramverk för att utveckla automatiserade tester. De har byggt upp en intern CI-miljö baserad på en MQTT-arkitektur för att tillåta kollegor att arbeta på distans och mellan kontor.

 

Följ dina egna intressen

Nils har alltid haft ett särskilt intresse för bilar, det har varit en hobby för honom sedan barndomen. Det accelererade på universitetet.

– Jag var del av ett årligt projekt på mitt universitet där vi hade uppgiften att bygga en tävlingsbil som tävlade i den världsomspännande tävlingen Formula Student. Den bakgrunden hjälpte mig att få jobbet på Tietoevry, eftersom de såg hur jag kunde bidra till klienter med min kombination av teknisk expertis och intresse för bilar.

Möjligheten att följa sina egna intressen är en av de saker Nils uppskattar mest på Tietoevry.

– Vi har en arbetsmiljö där du kan räcka upp handen och visa intresse för något eller kanske lansera en idé, och folk kommer att lyssna på dig. Du får sen möjlighet att följa din idé eller ditt intresse hela vägen. Jag känner att jag verkligen uppskattas och värderas.

Att just räcka upp handen ledde Nils till andra sidan av världen.


Krocktester i Kina

Nils har precis återvänt från en månadslång vistelse i Kina, i Tianjinprovinsen precis utanför Peking. Det började med att han frivilligt räckte upp handen.

– Vi testade och verifierade riktiga bilar, och mitt ansvar var systemet som sänder ut signaler om bilen går sönder eller kraschar. Sättet vi gör det på är genom att faktiskt krascha dem för att se vad som händer, säger han med ett leende.

Nils bevittnade frontalkrockar vid 54 km/h och sidokollisioner vid 45 km/h. Det är en överväldigande upplevelse.

– Nyckeln är att se om vi kan kommunicera med systemet efter kraschen, där vi borde kunna få information om antalet passagerare, lokalisera bilen, se om larmsystemknappen har utlösts automatiskt eller av en person, och kommunicera med passagerarna via ljud. Det var ganska spännande, måste jag medge.

 

Ökad säkerhet

Spänning är en känsla som Nils upplever i sitt arbete, en annan är känslan av att bidra till något viktigt.

Bilsäkerhet är av yttersta vikt, och med vårt bidrag ökar vi säkerheten för hundratusentals människor runt om i världen. Om inte miljoner. Det är ganska häftigt att tänka på, det gör mig stolt, det råder det ingen tvekan om. Jag ser inte hur jag kunde begära mer – att kombinera mitt intresse för bilar med fantastisk teknik, arbeta för något viktigt tillsammans med fantastiska kollegor. Vad finns det att inte gilla?

Nils Möller
Software Developer, Tietoevry Create

Location: Karlstad, Sweden
At Tietoevry since: 2021
Education: Bachelor of Science with a major in Informatics from Karlstad University
Fun fact: Is a triplet, where the big brother is an identical twin

Författare

Nils Möller

Software Developer, Tietoevry Create

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn