noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Mitä kyberturvallisuus nykypäivänä edellyttää – meiltä jokaiselta?

Lue tietoturvajohtaja Jari Pirhosen kooste kyberturva-aiheisen SuomiAreena-keskustelun jälkeen.

Jari Pirhonen / 11. heinäkuuta, 2022

Digitaalisuuden rooli kriittisissä kansalais- ja kuluttajapalveluissa sekä liiketoiminnassa kasvaa jatkuvasti. Näin ollen myös digitaalisiin palveluihin linkittyvän kyberturvallisuuden rooli nostaa päätään.

Pääsin käsittelemään tätä tärkeää aihetta SuomiAreenan ensimmäisessä paneelissa yhdessä asiantuntevan puhujajoukon kanssa. Lue alta kooste ajatuksistani paneelin jälkeen.

Kyberturvallisuus tulisi nähdä osana kokonaisturvallisuutta. Kyberturvallisuudella on suuri rooli yhteiskunnassa ja sen rakentaminen edellyttää yhteispeliä. Digitalisoituvan yhteiskunnan paras mahdollinen tiedonjako ja sujuvuus varmistetaankin yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöllä, sillä suurin osa yhteiskunnan kriittisestä infrasta on yritysten tuottamaa. Myös kuluttajien rooli on tärkeässä asemassa.

Ukrainan sodan, sekä Suomen NATO-jäsenyyskeskustelun myötä kyberhyökkäysten uhkataso on noussut, mutta tähän päivään mennessä hyökkäysten määrä ei kuitenkaan Suomessa ole kasvanut. Tähän tilaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua, vaan kannattaa varautua mahdollisimman hyvin pahan päivän varalle. Näin voimme jatkossakin Suomessa puhua kyberturvallisuudesta kyberturvattomuuden sijaan.

Ruoan verkkokauppa, sekä robottien hyödyntäminen tavaroiden keräilyssä, sähköiset hintanäytöt kaupoissa, logistiikkajärjestelmät ja mobiilipankit. Tässä muutama keskustelussa esiin tullut esimerkki digitaalisista palveluista, joiden haavoittuvuus kyberhyökkäysten iskiessä haittaisi merkittävästi kansalaisten arkea. On tärkeää huolehtia, että digitaaliset palvelut ovat mahdollisimman vikasietoisia ja turvallisia käyttää.

On siis erityisen tärkeää, että tietoturva huomioidaan jo palvelujen kehitysvaiheessa. Vertasin paneelikeskustelussa kyberturvallisuutta auton jarruihin. Autossa on jarrut, jotta autolla voidaan ajaa kovempaa. Vastaavasti tietoturva täytyy huomioida, kun verkkoon kytkettäviä uusia palveluja, tuotteita ja laitteita kehitetään, jotta voisimme turvallisin mielin kiihdyttää digikaistalla.

On myös hyvä muistaa, että yksityisen henkilön varautuminen kyberuhkiin ei ole lopulta vaikeaa, muutaman perusasian muistamalla, sekä arkijärkeä käyttämällä meistä jokainen pystyy auttamaan tietoturvahyökkäysten torjumisessa:

  1. Pidä laitteesi päivitettyinä. Esimerkiksi kännyköihin ja tietokoneisiin kannattaa ottaa käyttöön automaattipäivitykset, jotka helpottavat muistamaan tärkeät päivitykset, kun niiden aika on.

  2. Ota käyttöön eri palveluihin, esimerkiksi sosiaalisen median tileihin, turvallinen, kaksivaiheinen tunnistautuminen. Näin varmistat, että vaikka salasanasi päätyisi vääriin käsiin, eivät rikolliset pääse käsiksi tiliisi.

  3. Jos käy niin, että kaikesta huolimatta joudut huijauksen kohteeksi ja kyberrikoksen uhriksi, ilmoita siitä heti poliisille. Näin rikollisten jäljille päästään mahdollisimman pian.

Jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se mitä todennäköisemmin on huijausta.

Tässä oli lyhyt kooste SuomiAreenan paneelikeskustelusta, jossa kanssani tärkeää aihetta käsitteli Nina Rahkolan johdolla Jarna Hartikainen Huoltovarmuuskeskuksesta, Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista, Juho Rikala Keskolta, sekä Jarno Limnéll Aalto Yliopistolta.

Jari Pirhonen
Security Lead, Tietoevry Tech Services
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä