noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Wilma Jägerklou: Att använda design som vapen för inkludering

UX-designern Wilma kan kombinera det bästa av två världar, i en jobbroll som dessutom motverkar digitalt utanförskap.

Wilma Jägerklou / oktober 06, 2023
Vill du bli Wilmas kollega?

Wilma föddes i Stockholm men flyttade som ung med familjen till Öland. Hon har alltid varit intresserad av människor och design, så valet var ganska naturligt att söka sig till Kalmar för att plugga interaktionsdesign.

- Jag valde att hoppa på graduateprogrammet hos Tietoevry, dels för att de frontade människor och nätverk jag kunde relatera till, men främst för de många möjligheterna att kunna testa mig fram till vad jag trivs med.

Det var helt naturligt att fortsätta hos Tietoevry. Wilma är nu inne på andra året som anställd, hon jobbar mycket mer självständigt och upplever att hon har träffat rätt från start i sin jobbroll.

- Graduateprogrammet var en superbra övergång från skola till arbetsliv. Just nu jobbar jag i två större sekretessbelagda projekt, fortsätter hon. I det ena är jag ren projektledare, men i det andra är jag även UX-designer och det är ännu roligare. Här jobbar vi med nya, innovativa och användarvänliga gränssnitt för att (på riktigt) ge meningsfulla digitala upplevelser för slutanvändarna – superkul, och jag vet att det är klyschigt men det är något jag verkligen brinner för!

En attraktiv kombination

I projektledarrollen är Wilma spindeln i nätet som pratar med alla och ansvarar för helheten. Hon har mycket kundkontakt, säkert 50% av arbetstiden. Internt är det programmerare, utvecklare, support och andra projektmedlemmar som utgör hennes kontaktytor.

- Att ha flera olika hattar i samma projekt kan ibland bli lite krångligt, men det finns överlapp som gör att jag ändå ser en röd tråd. Nyckeln är goda relationer, att både kunna skratta och prata allvar skapar en viktig transparens och balans mellan oss och kund. Och det är jag som håller ihop hela leveransen, fortsätter hon – det är modigt av min arbetsgivare, att de ger mig tillit får mig att växa. Jag är ju bara 23 år gammal, säger Wilma skrattandes. 

Parallellt, i samma projekt, jobbar hon utförande med design för kognitiv digital tillgänglighet.

- I det här uppdraget måste jag både vara kreativ och problemlösare – en perfekt kombination för mig. Att både leva upp till kundens krav och förväntningar, samtidigt som vi vill leverera saker som är överraskande och bättre än förväntat är väldigt inspirerande. Och det är mycket psykologi i mitt arbete, inte bara IT. Vi måste skapa lösningar som ALLA kan tillgodogöra sig. Människan och upplevelsen måste alltid vara i centrum. Det här är ett jättespännande område där jag dessutom tar lite extrakurser för att lära mig mer.

 

Fotograf_Emma-Jessica-DSC_8894_print.png

 

Inkludering, från start till mål

Wilma har inga problem med att motivera sig i det hon gör. Stoltheten kommer snabbt när man ser det som projektgruppen arbetar fram – tjänster som faktiskt förbättrar människors liv.

- När vi håller på med tillgänglighet så inkluderar vi folk, och faktiskt indirekt hela samhället, i digitaliseringen – vi jobbar med hållbar design! Dessutom, fortsätter hon, så är Tietoevry själva också väldigt duktiga på att inkludera medarbetare. Det känns som att det temat går hela vägen igenom; från vår kultur, via kund och hela vägen till slutanvändare. Som tjej i IT-branschen är det jättekul att Tietoevry satsar på just alla, vi som inte tillhör ”normen” känner oss alltid viktiga. Många olika perspektiv är viktigt för Tietoevry och det märks verkligen här. Mångfald är inte bara ett ord på väggen.

 

Aldrig ensam

Wilma kände nog lite av ett ”imposter syndrome” innan hon började, och upplever i efterhand att flera i hennes sits haft samma känsla.

- Botemedlet är feedback-kulturen, att jag får veta att jag gör bra ifrån mig och blir bekräftad. Om du vågar tror på dig själv så gör Tietoevry det också. Att våga här är inte svårt. Hos oss får du personer runt om som tror på dig och får dig att våga, och växa. Du är aldrig ensam i något! Du får dessutom lov att göra fel, vi tar smällen tillsammans.

Stöd och samarbetsvilja är inte bara ord på en vägg, Wilma upplever att det alltid finns någon som kan hjälpa till. Hon överraskas dessutom av all kompetens som finns i huset.

- Det är lätta att få tag på kunskap internt eftersom alla verkligen vill hjälpa alla. Det är enkelt att nå ut internt via våra olika digitala kanaler och det är alltid någon som känner någon som känner någon. Jag upplever att de flesta alltid tar sig tid, det är både fint och medmänskligt, men också väldigt teamorienterat.

 

Om framtiden tillsammans med AI

Wilma vill fortsätta utvecklas i samma riktning och känner att Tietoevry är så stora och breda att vilken väg hon än vill gå så finns alla förutsättningar här. Just nu tar hon till exempel några extra kurser inom ledarskap för att testa och lära. Framtiden ser hon dessutom som ljus.

- AI är stort, den kommer att växa in i vår verksamhet. Det handlar inte bara om kod, men att effektivisera och att jag kan göra mer av det kreativa. Att vara nyfiken och ha vilja att lära sig mer är därför nyckeln för oss i vår bransch, då kan vi tackla alla förändringar. AI kommer ge mig mer tid, jag är inte rädd för att den ska ersätta mig. Man kan inte ta bort den mänskliga kontakten, att läsa och förstå människor och deras behov, avslutar Wilma.


 

Wilma Jägerklou
UX Designer

Age: 23
Title: UX-designer
Location: Kalmar, Sweden
Started: 2022
Background: Interaktionsdesign, Linnéuniversitetet


Författare

Wilma Jägerklou

UX Designer

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn