noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Vi ropte ulv, og ulven kom. Hva gjør vi nå som Amazon er her?

Amazon etablerer seg i Sverige. Hvilke fordeler og ulemper kan du som retail-aktør vente deg når du selger produkter via Amazon?

Jonas Prosell / september 22, 2020

Ja, vi vet, debatten om Amazon har vart en stund. Men på den andre siden, man kommer ikke unna at det er en enorm markedsplass.

Vi har ropt ulv og som de fleste har fått med seg bekreftes det nå at ulven kommer til Sverige og resten av Norden. Ifølge en pressemelding fra Amazon datert til 04. August, åpner snart et varehus i Eskiltuna med en svensk versjon av plattformen. Dette kan senere føre til en større Nordisk ekspansjon.

Hvorfor kommer man seg ikke unna Amazon? Vel, det sier seg selv, men bær med oss. Da Amazon gjorde inntog i de tyske og britiske markedene, kapret de fort veldig store andeler av forbrukermarkedet. I Tyskland har protester knyttet til arbeidsforhold skapt en del kontrovers de siste årene, men fakta er at mer enn en fjerdedel av alle nettsalg i landet skjer gjennom Amazon. I Storbritannia har Amazon rundt en tredjedel av markedet.

Ulv eller albatross?

Men er Amazon egentlig ulven? Eller er det en albatross som sprer vingene sine og lar deg som en retail-aktør fly ut i verden og nå nye markedet og forbrukere? Kan Amazon rett og slett være en mulighet? Å være eller ikke være, på Amazon, det er spørsmålet.

Amazons påvirkning på forbrukere i USA er så stor at mer enn halvparten av alle produktsøk starter her. På den måten utfordrer Amazon ikke bare merkevarer, pure players og tradisjonelle varesalgskjeder, men også mektige Google. Man kan trygt si at Amazon ikke bare er en butikk i forbrukernes øyne, men heller en markedsplass som representerer et gigantisk utvalg av produkter uavhengig av kategori. Om du ønsker å drive salg gjennom produkter er dette en ekstremt viktig side å ta hensyn til.

Om vi ser nærmere på markedet i USA og kunder som shoppet gjennom Amazon en gang i løpet av de siste to årene, vil tallet være enda høyere; omtrent to tredjedeler av alle kunder starter søket sitt på Amazon, og kun 20% gjennom en søkemotor. Så få som 4 prosent av Amazons kunder gikk direkte til merkevarens egen butikk, og kun 3 prosent gikk til en annen markedsplass.

PRIME medlemskapet som inkluderer «gratis frakt», en pakkeløsning som blant annet inkluderer streamingtjenester er intet annet enn en suksess. Amazons logistikknettverk har utfordret shippingindustrien på leveringstid og pris. PRIME gjennomsyrer alle deler av kundereisen, og det skal også nevnes at mer enn 70% av alle Amerikanere med en årlig inntekt over 150 000 dollar er medlemmer av PRIME.

En annen side som er verdt å vurdere er det enorme antallet tredjeparts selgere som står for en større andel av salg enn direktesalg på Amazon. Om et produkt blir populært blant kundene kommer tredjepartsselgere inn i bildet og annonserer produktet på Amazon. Selgerens bildevalg, valg av overskrift og produktbeskrivelse vil da representere merkeveren din uavhengig av kvaliteten på presentasjonen. Slik vil ditt produkt på mange måter uansett være å finne på Amazon.

Fordeler og ulemper 

Så hva betyr alt dette i praksis? En grei konklusjon er at merkevarer må ta kontroll over hvordan de presenteres på Amazon. Så hva gjør andre merkevarer på verdensbasis med tanke på dette? En god del har valgt å legge produktene sine på Amazons markedsplass. Amazon tilbyr også registrerte merkevarer å sette opp en egen butikk i plattformen, med mer kontroll over kundeopplevelsen. Det finnes selvsagt merkevarer som nekter å vises på Amazon, i stor grad luksusmerker som Gucci og Louis Vuitton. En av grunnene er ønsket om å bevare en følelse av eksklusivitet som kanskje blekner om produktet blir solgt side om side med baderomssåpe og barberskum. Klassisk markedsføringskunnskap tilsier tross alt at eksklusivitet øker interessen.

Om du ikke allerede har et vellykket internasjonalt oppsett kan Amazon være en snarvei. I tillegg til å nå et større publikum kan du bruke Amazons infrastruktur og prosesser til å nå internasjonale markeder.

Uavhengig av hva andre tenker om Amazon må du selv gjøre deg opp en mening om produktene dine bør være på Amazons markedsplass. De er på full fart inn i Norden og kan ikke ignoreres. Vei fordelene og ulempene opp mot hverandre og gjør din egen analyse.

Er det mulig å ta kontroll over din egen fremtid og samtidig beholde kontroll over kundeopplevelsen når du selger gjennom Amazon? Vi kan godt hjelpe deg med å se gjennom disse problemstillingene og støtte deg i å lage en strategi. Mine kolleger og jeg er her for deg, så ta gjerne kontakt!

Jonas Prosell
Senior Business Consultant

SKREVET AV

Jonas Prosell

Senior Business Consultant

Del på Facebook Tweet Del på LinkedIn