noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Vårt ansvar att bidra till en ljusnande framtid – även på nätet

Många vittnar om att tonen på nätet blir allt hårdare och utsattheten ökar. Vi anser att det är allas vår skyldighet att göra det vi kan för att sätta strålkastaren på det här problemet.

Tietoevry at your service / maj 31, 2021
Läs mer om The Polite Type

När vi på TietoEVRY inledde vårt engagemang mot näthat och mobbning var det i form av typsnittet The Polite Type som reagerar på kränkningar och nedsättande ord.

Även om typsnittet var helt unikt i sitt slag så var det egentligen bara nyckeln till ett djupare samtal. Det viktigaste är diskussionen som följer när vi börjar ifrågasätta hur vi pratar med varandra i den nya digitala värld vi lever i.

För oss som jobbar i techbranschen är det inte längre någon överraskning hur digitaliseringen ger oss ett snabbare och smartare samhälle. Allt fler har fått möjlighet att själva vara med och påverka sin vardag, delaktigheten ökar och via forum och sociala medier kan vem som helst göra sin röst hörd. Detta är en fantastisk utveckling samtidigt som denna frihet kommer med ett stort ansvar. Vi som teknikbolag ser det som en del av vårt uppdrag att hjälpa till att främja ett ansvarsfullt användande av internet. Men vi kan inte göra någon verklig förändring utan fler engagerade.

Enligt den senaste rapporten från vår partner Friends har pandemin och isoleringen som kom med den bidragit till en ökad utsatthet för unga på nätet. Allt mer mobbning sker numera online. Under våren har Friends, som en del av initiativet The Polite Type, genomfört digitala workshops på några utvalda skolor i Sverige. Det har varit givande och konstruktiva samtal. Nedan berättar Calle Gustafsson, utbildningschef på Stiftelsen Friends, om hur de ser på The Polite Type. 

Min starka övertygelse är att barn och unga ska kunna skyddas från kränkningar och hot, oavsett var de befinner sig. Enligt Friends mobbas 60 000 barn i Sverige varje år. Forskning visar att konsekvenserna är allvarliga; barn som hoppar av skolan i förtid, psykisk ohälsa och i vissa fall självmord. Vi är väldigt tacksamma över att få dela Ronja Dahléns historia om utsattheten som mobbad. Jag uppmanar alla att gå in och läsa hennes gripande berättelse.

Jag är stolt över det engagemang som vi genom The Polite Type har skapat i Sverige, Norge och Finland tillsammans med lokala organisationer och unga förebilder. Har du idéer, tankar eller berättelser du vill dela med dig av för att bidra? Hör av dig!

Tietoevry at your service

Författare

Tietoevry at your service

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn