noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Møt Svein Gunnar Kaasene

Livslang læring: Fra hullkort via internett til kunstig intelligens

Karen Hagen / desember 14, 2023

Langs Telemarkskanalen i Lunde ligger et sjarmerende småbruk. Her kommer du til å finne Svein Gunnar Kaasene og valpen Aiko mye fremover. Svein Gunnar skulle egentlig pensjonere seg i fjor, men synes det var så mye gøy å jobbe med at han valgte å ta ett år til. Vi har tatt en prat med mannen som har jobbet hos oss siden 1979.

Musikklidenskap og teknologi

På småbruket skal han vedlikeholde tomt og flere bygg, en valp skal trenes og med en klassisk kanalsluse i enden av tomta kan han sitte på verandaen og se på utsikten med kaffekoppen i hånda. Svein Gunnar har nok ikke for lite å drive med som pensjonist.

Valpen Aiko, en Finsk Lapphund på 10 måneder, gir en ekstra dimensjon i livet. "Jeg skulle pensjonere meg i fjor, men valgte å ta et år til. Hunden skulle jeg få da jeg pensjonerte meg, men med utsettelsen kom den litt før. Jeg hadde undervurdert hvor mye tid det tar. Det er krevende, men også veldig morsomt. Nå kan vi trene litt mer enn jeg har hatt tid til de siste månedene."

Samtidig kan han bruke mer tid på sin store lidenskap i livet, nemlig musikk, nærmere bestemt jazz.

"Jeg har alltid vært veldig interessert i musikk. Før jeg havnet inn i teknologisporet var det min eneste interesse. I løpet av årene har dette utviklet seg, og nå kombinerer jeg gjerne musikk og teknologi. Ved hjelp av Mac'en leker jeg med tonene på gitaren og kan omdanne svingningen på strengene til bits and bytes. På den måten kan lyden ut ligne et hvilket som helst instrument. Det har tatt musikken til et helt nytt nivå og er skikkelig morsomt."

Livslang læring

Gjennom en lang karriere som løsningsarkitekt og systemutvikler har han omfavnet den teknologiske utviklingen og hele tiden tilpasset seg nye verktøy og plattformer.

Det hele startet i 1979 da han jobbet som operatør på stormaskiner. Her var hullkort en av standardene for input fra kunde, og databehandling som vi i dag bruker sekunder på kunne ta et helt døgn.

Hullkort var en tidlig form for datalagring, der kortene ble kodet ved hjelp av hull i kortet i bestemte posisjoner. Dette ble så matet inn i spesielle maskiner som kunne lese og tolke hullenes plasseringer for å utføre bestemte oppgaver. Dette ble brukt i mange ulike bransjer, for eksempel innen bank der blant annet transaksjoner ble overført til ett hullkort.

Etter hvert som teknologien utviklet seg fikk han muligheter til kurs og videreutdanning innenfor selskapet, som i sum har tatt han dit han er i dag.

"Da internett kom tok det skikkelig av. Dette var et stort vendepunkt. Da var det en utfordring å få ut data og informasjon fra de gamle stormaskinsystemene og integrere disse i nye web-versjoner."

Siden internett kom for fullt, har den teknologiske utviklingen fått en voldsom fart. Det som i går tok et døgn, bruker vi i dag få sekunder på.

"Teknologi er fremtidsrettet av natur. Det som skjedde for 40 år siden, er i dag bare en kuriositet. Vi er nå i en veldig spennende fase med blant annet kunstig intelligens. Og selv om jeg gjerne skulle vært med på den reisen også, er det på tide å gi seg nå. Men jeg kommer til å fortsette å følge med fra sidelinjen. Interessen for teknologi er der, og det kommer den alltid til å være."

Tusen takk

På vegne av hele Tietoevry vi vil gjerne takke Svein Gunnar for lang og dedikert innsats. Han har vært en fantastisk kollega, og vi ønsker han masse lykke til med pensjonisttilværelsen.

Svein Gunnar Kaasene.png

Karen Hagen
Marketing & Communications Lead, Tietoevry Create

SKREVET AV

Karen Hagen

Marketing & Communications Lead, Tietoevry Create

Del på Facebook Tweet Del på LinkedIn