noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Hur ska man navigera i Fintechskogen?

Fintech, P27 och betalningens ständigt föränderliga värld!

Gard Heiaas / april 06, 2022

Det har aldrig tidigare varit så enkelt att betala – för användaren

Lika enkelt som det var att köpa en Tesla, sittande hemma i soffan med ipaden 2013. Som pionjär på elbilsmarknaden hade Tesla privilegiet att sätta en standard, som användaren snabbt ville bli en del av. Enkelt att köpa, lätt att köra, äga och ladda.

Från 2013 har komplexiteten på elbilsmarknaden vuxit exponentiellt. Vi pratar om olika appar, leverantörer, laddstationer, laddledningar och inte minst var man ska hitta alla laddstationer geografiskt? Är det samarbete tvärsöver landsgränser med samma lösningar och standarder eller måste man lära sig nya lösningar i olika Nordiska länder?

Den här typen av utveckling har skett på flera olika områden, även inom betalningsmarknaden.Ny lagstiftning har lett till en närmast frenetisk innovationstakt och nya lösningar – allt med sikte på att förenkla och förbättra – men har det blivit enklare? Ja för konsumenten har mycket blivit förenklat och valmöjligheterna många fler.

Är det också enklare för företagen? Kanske inte. Att orientera sig i «Fintechskogen» som har vuxit fram kräver både karta och kompass. Nya utmanare kämpar om plats i ekosystemet, som tidigare var helt kontrollerat av banksektorn, så det är lätt att gå vilse. Använda resurser på fel lösningar kan vara dyrt i form av dåliga kundupplevelser som leder till kundtapp. Samtidigt så kräver det väldigt mycket från organisationen att sätta sig in i allt som sker. Inte bara vad som är tillgängligt just nu, men också vad som kommer framåt och hur kundens förväntningar ändras över tid. Drivkraften för användaren är ofta bekvämlighet, de önskar använda tjänster baserat på preferens och för att det är smidigt och enkelt.

Nya, icke-finansiella aktörer, angriper attraktiva delar av bankens värdekedja och utmanar på helt nya sätt. Flygbolaget Norwegian har haft enorm succé med sina konsumentlån och Coop har fått hundratusen användare till sin betalningsapp.

Vad måste du förhålla dig till, veta och förstå för att navigera i kampen om kunderna? Läs mer om detta i vårt whitepaper.

 

 

DOWNLOAD WHITEPAPER NOW

Gard Heiaas
Head of Billing & Invoice

Is heading Billing & Invoice, a business unit in Tietoevry Industry.

Författare

Gard Heiaas

Head of Billing & Invoice

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn