noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Vi gör det lättare att skapa nytta med öppna data

Det krävs mer än att bara publicera ett antal datamängder för att man ska kunna förverkliga nyttor som transparens, effektivitet, innovation och tillväxt genom sitt öppna data-arbete.

Mats Hammarlund / juni 22, 2021

Öppenhet och tillit är två av våra kärnvärden. Det gör att det skapar en särskild glädje hos oss när vi kan hjälpa våra kunder i offentlig sektor att både göra det enklare att arbeta med öppna data och få ut en större nytta av arbetet.

Som min kollega Magnus Kolsjö skriver om så krävs det mer än att bara publicera ett antal datamängder för att man ska kunna förverkliga nyttor som transparens, effektivitet, innovation och tillväxt genom sitt öppna data-arbete.

TietoEVRY har både kompetens och de verktyg som behövs för att hjälpa kommuner och myndigheter vidare i deras arbete med öppna data. Vi har inom det Vinnovafinansierade projektet Nationell skalning öppna data (NSÖD) som drivs av Rise utvecklat verktyg som gör det möjligt att automatisera arbetet med öppna data med hjälp av vår integrationsplattform TEIS. Och genom ett nytt partnerskap med Opendatasoft kan vi nu också erbjuda hjälp med att skapa dataportaler som gör det lättare att förverkliga den potential som finns i öppna data.

Opendatasoft erbjuder en välbeprövad lösning för öppna data, delade data för IoT och smart city management. Deras plattform driver bland annat dataportalerna för Paris, Vancouver och Umeå. Deras tjänst för dataportaler erbjuder de möjligheter som forskningen visat är viktiga för att underlätta vidareutnyttjandet av de datamängder som publiceras.

  • Den som publicerar data får stöd att beskriva datamängden med metadata som följer den gemensamma europeiska standarden DCAT-AP. Detta gör det lättare att hitta data och förstå hur den relaterar till datamängder som andra har publicerat.
  • Användaren kan söka efter datamängder och enskilda uppgifter i datamängderna på ett enkelt sätt både genom fritextsökning och med hjälp av fasetter.
  • Den som publicerar en datamängd kan enkelt visualisera data genom diagram, tabeller eller kartor. Möjligheten att visualisera kan också användas för att skapa dashboards som exempelvis Hautes-Pyrénées dashboard med information om Covid-19
  • Användarna kan själva skapa enkla visualiseringar från data i de publicerade datamängderna och dela dessa i sociala media eller på egna webbplatser.
  • Det finns möjlighet för användarna att dela med sig av hur de använder de datamängder som publiceras.
  • Opendatsoft har stöd både för att som användare prenumerera på uppdateringar om datamängder och för att skapa möjlighet till dialog.
  • Det finns API:er för att söka och använda data som publicerats på dataplattformen. Opendatasoft har såväl sitt eget API som stöd för CSW och WFS som används för geodatatillämpningar, OData som används för integration med exempelvis Excel och PowerBI och TPF som används för slagningar mot länkade data.

Har du frågor om öppna data eller är du nyfiken på Opendatasofts tjänst för dataportaler, ta gärna kontakt med oss.

 

Mats Hammarlund
Head of Public Business Technology Consulting Sweden

Författare

Mats Hammarlund

Head of Public Business Technology Consulting Sweden

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn