noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Dags för lite självinsikt, eller hur?

Niclas Hansson, affärsutvecklingschef inom Digital Consulting, ställer sig frågan vi alla undrar: Hur svårt ska det egentligen vara att leva upp till våra användares förväntningar?

Niclas Hansson / maj 17, 2021

Det finns olika anledningar till att bli frustrerad på jobbet. Saker går inte tillräckligt fort, det blir för dyrt, eller så lever det vi ägnat så mycket resurser åt helt enkelt inte upp till förväntningarna. Lägg till en pandemi, en ny arbetsmiljö och hackande möten så har vi den perfekta stormen för full frustration.

De som arbetar med mig är riktigt, riktigt trötta på att höra mig predika om den heliga balansen mellan ”Människa”, ”Verksamhet” och ”Teknologi”. Men ni som läser det här är förmodligen inte en av dessa kollegor, så för er broderar jag ut vad jag menar: Om du ska genomföra en transformation, oavsett om du arbetar inom offentlig eller privat sektor, så behöver du genomföra den med lika mycket fokus på Människa, Verksamhet och Teknologi.

Det kan tyckas märkligt att jag, en digitaliseringsnörd från Grästorp, inte bara vill fokusera på tekniken. Anledningen till det är för att teknik är helt värdelöst om det inte anpassas till en verksamhet eller om du inte får med dig människorna på tranformationsresan. Vi i branschen säger lite på skoj att pandemin gett digitaliseringen en raketmotor. Jag påstår att: behovet av att fokusera på människor och kultur i organisationer växer i samma takt som digitaliseringen exploderar. Annars hänger inte verksamhetsnyttan med. Vad tycker du?

Var vi alla misslyckas

Under mina yrkesverksamma år kan jag inte komma på ett enda case där en transformation misslyckas för att det är strul med tekniken. Inte heller kan jag komma på ett case där transformationen misslyckats på grund av verksamheten och dess förutsättningar. Alla misslyckade piloter, POC:ar, projekt, tranformationsresor och implementationer beror på att vi inte fått med dig som läser detta. Vi har inte fått med oss människorna.

Om vi alla reflekterar över hur ofta vi sagt eller hört ”det är ingen som lyssnar eller förstår mig på jobbet”, så ser vi hur utbrett det här problemet är. Men till skillnad från din partner eller vän som får höra den klagosången så tänker jag spela djävulens advokat; om du inte har fått med dig människorna är det inte människornas fel, det är du som måste ändra om hur du får med dig andra. Att det är människan som står i vägen för en transformation är ingen världsomvälvande nyhet; i en nyligen publicerad studie av McKinsey & BCG så saknar oändligt många verksamheter, organisationer och företag kunskap om hur du skalar upp innovation för att få in en förändring i organisationen – och på sikt få ut nya produkter och tjänster på marknaden. Återigen är människan i centrum, inte tekniken.

Byt ut silos till lager

Vi ska snacka lite om lager versus silos, men först är det dags för lite självrannsakan: För ett tag sen ventilerade jag lite frustration med en kollega (och även om jag inte sa det rakt ut, så tyckte jag att ingen förstod mig). Jag hade tidigare försökt förklara att organisationer måste arbeta med lager av data istället för silos, utan större gehör. Då frågade min kollega ”men är inte lager exakt samma sak som silos?”, och polletten föll ner för mig. Återigen så var det jag, en människa, som helt enkelt inte hade uttryckt mig tydligt nog för att få med en mängd andra människor på tranformationsresan jag propagerade för.

Nu när jag har rannsakat mig själv så vill jag utveckla vad jag menar med ”lager”, och hur dessa skiljer sig från traditionella silos-orienterade team. När du arbetar med lager av data i en organisation, så hjälper du andra cross-funktionella team att lösa sina problem snabbare och effektivare. I en traditionell silos-organisation kan du också ha crossfunktionella team, men skillnaden är att de måste gå igenom ett helt stuprör innan de kan komma dit de behöver. Tid och pengar slösas på vägen när andra parallellt uppfinner samma hjul som dig, och i takt med det växer frustrationen. Det går helt enkelt åt mer energi att lösa problem. Folk tröttnar och verksamhetsnytta går till spillo. Att gå från silos till lager kräver ofta en stor organisatorisk förändring, med nya mätetal som växer fram och visioner och mål som ifrågasätts. Det här är, enligt mig, helt nödvändigt för att organisationer ska kunna överleva de närmaste 5 åren.

 

Sammanfattningsvis

Det är helt ofrånkomligt; För att kunna leva upp till dina användares förväntningar måste du se till att du har en organisation som lever upp till dina medarbetares förväntningar. Våga vara den jobbiga som ifrågasätter varför saker görs på ett visst vis, men gör det på ett så pass tydligt sätt att det inte går att missförstå varför du anser att en förändring är nödvändig. Byt ut dina silos mot lager och sätt ihop crossfunktionella team som sömlöst och med lättnad kan röra sig genom lager i organisationen så att de kan göra det de gör bäst; leva upp till dina användares förväntningar.

 

Känner du igen dig? Dela gärna med dig av dina åsikter med mig.

Niclas Hansson
Head of Strategy, Tietoevry Create Sweden

Författare

Niclas Hansson

Head of Strategy, Tietoevry Create Sweden

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn