noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Tietoevry, Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto auttamassa pankki- ja vakuutusalaa noudattamaan tulevaa tekoälysääntelyä.

Euroopan komissio pyrkii lisäämään luottamusta tekoälyä kohtaan ensimmäisen oikeudellisen kehyksen pohjalta.

Aleksandr Peussa / 18. huhtikuuta, 2023

Yritykset ovat tervetulleita Tietoevryn Veturi-projektin ohjausryhmään ja vaikuttamaan päätöksentekoon.

Euroopan komissio on laatinut kaikkien aikojen ensimmäisen tekoälyä koskevan asetusehdotuksen, jonka perusteella tekoälyn kehittäjille, käyttöönottajille ja käyttäjille asetetaan selkeät vaatimukset ja velvoitteet koskien sen tiettyjä käyttötapoja.

Komission ehdottamien uusien sääntöjen tarkoitus on varmistaa, että käytettävät tekoälyjärjestelmät ovat turvallisia, läpinäkyviä, eettisiä, puolueettomia ja ihmisen valvonnassa. Tätä varten nämä järjestelmät luokitellaan riskin mukaan sen perusteella, ovatko ne selkeä uhka kansalaisten oikeuksille tai turvallisuudelle, vaarantavatko ne kriittisiä toimintoja, voivatko ihmiset itse päättää haluavatko käyttää niitä, vai ovatko ne vapaasti käytettäviä sovelluksia, kuten tekoälyä hyödyntäviä roskapostisuodattimia.

Pankkiala on yksi säännellyimmistä toimialoista, ja mikä tahansa pankkitoimintaan liittyvä tekoälyratkaisu katsotaan tekoälyn sääntelyn näkökulmasta "korkean riskin" sovellukseksi, mikä asettaa tiukat vaatimukset ratkaisujen luotettavuudelle.

Mahdollinen uusi vientialue eurooppalaisessa sääntelyteknologiassa

Tietoevry, Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät yhteistutkimusprojektin, joka auttaa tekoälykyvykkyyksiä tai tekoälytuotteita käyttäviä rahoituslaitoksia noudattamaan uutta EU-sääntelyä ensimmäisten joukossa. Tekoälykyvykkyyksiä ja -tuotteita ovat esimerkiksi luottojen merkintäpalvelut ja muut kyvykkyydet, jotka vaikuttavat henkilöiden lainanottamiseen.

Yhteistutkimusprojektin tavoitteena on kehittää pankkiprosessin tekoälyratkaisuiden hallintomalli ja sitä tukevat tekniset valmiudet, luoda järjestelmällinen näkemys ja konkreettisia ohjeita pankki- ja vakuutusalan tekoälyjärjestelmien auditoimiseen ja hallintaan sekä evaluoida matemaattisia malleja, algoritmejä ja käsitteitä käytännön tapausten avulla.

Tietoevry on projektin koordinaattori, minkä lisäksi se tarjoaa anonymisoitua dataa ja vahvaa pankkialan osaamistaan tutkimuksen tueksi. Yhtiö haluaa myös varmistaa, että sen omat tekoälytuotekonseptit, kuten Sales Optimizer tai Profit Scoring, ovat linjassa tulevan regulaation kanssa. Nämä tekoälypohjaiset ratkaisut on kehitetty yksinomaan pankkeja varten. Niiden avulla ne voivat tasapainottaa riskejä ja maksimoida lainaliiketoiminnasta ​​saamansa kokonaiskannattavuuden, säilyttäen samalla lainavolyymit halutulla tasolla. Turun yliopisto kehittää ratkaisuja ja työkaluja vastuullisen tekoälyn toteuttamiseen käytännössä, ja Aalto-yliopisto on vastuussa mallien läpinäkyvyydestä, selitettävyydestä ja todenmukaisuudesta.

Kutsumme kaikkia kasvuyrityksiä mukaan osallistumaan projektin ohjausryhmään. Ryhmän jäseninä ne saavat näkyvyyttä projektiviestinnän kautta sekä pääsevät osallistumaan projektin ohjaukseen ja päätöksentekoon. Lisäksi yritykset voivat hyödyntää tutkimustuloksia omien ratkaisujensa tekoälyn hallintaa varten. Tässä on hyvä mahdollisuus kehittää Suomelle merkittävä uusi vientialue eurooppalaisessa sääntelyteknologiassa, joten ota yhteyttä yläreunasta löytyvällä lomakkella, niin kerron lisää!

Lue lisää ehdotetusta tekoälylaista (englanninkielinen pdf, 0,5 mb)

Luotettava digitaalinen yhteiskunta

Tämä projekti on osa Business Finlandin rahoittamaa Tietoevryn Veturi-ekosysteemiprojektia Luotettava digitaalinen yhteiskunta, jonka tarkoitus on kehittää kansalaiselle kohtuuhintaisia, saavutettavia ja luotettavia digitaalisia palveluja.

Lue lisää hankkeesta.

Aleksandr Peussa
Head of Data & AI, Tietoevry Banking

Aleksandr leads whole Tietoevry Banking's software portfolio development of data and Al to transform it from "system of records" to "system of insights". He has worked in several international banks within risk management and business development, with a strong track record of business growth and intensifying corporate performance in Nordics, Baltics, and Poland.

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä