noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Tietoevry Banking vetää tutkimusyhteistyötä Veturi-ekosysteemiprojektissa

Tarvitsemme alan vahvaa yhteistyötä vastataksemme pankki- ja maksuliiketoiminnan merkittäviin käynnissä oleviin muutoksiin.

Sami Uski / 7. heinäkuuta, 2022
Tutustu Tietoevry Veturi -hankkeeseen

Tietoevry on tehnyt strategista kehitystyötä rahoitustoimialalla tutkimus- ja yrityskumppaneiden kanssa jo usean vuoden ajan, esimerkiksi e-laskutuksen ja reaaliaikaisen rahansiirron osalta.

Finanssitoimiala on myös yksi pääpainopistealue Business Finlandin rahoittamassa Tietoevry Veturi -ekosysteemiprojektissa, joka kuuluu NextGenerationEU-elpymissuunitelmaan. Olemme sitoutuneet vetämään projektissa kolmea päätutkimusaluetta: reaaliaikainen laskunkäsittely, koneoppivan talousdatan hyödyntäminen ja reaaliaikainen talousrikosten torjunta. Yhteisenä tekijänä näille ovat reaaliaikaiset palvelut ja datan laaja hyödyntäminen sekä älykkäät, oppivat järjestelmät.

E-laskutuksen modernisointi reaaliaikaisen laskunkäsittelyn avulla

Laskunkäsittelyn verkostomallin tavoitteena on tehdä laskutus- ja maksuvirroista täysin läpinäkyviä yrityksille, kun taas nykyään yritys saa normaalisti tiedon laskun tilasta maksun eräpäivänä + yksi pankkipäivä tiliotteen muodossa. Koko laskutusprosessi tulee olemaan täysin reaaliaikainen, aivan kuten mobiilimaksamisessa jo tänään, ja uudet hallintatyökalut näyttävät kaikki vaiheet laskun toimittamisesta, hyväksymisestä aina sen maksamiseen.

Ekosysteemi tavoittelee mukaansa pankkeja ja rahoitusyhtiöitä yhdessä suurten laskuttajien, kuten vähittäiskaupparyhmien ja vakuutusyhtiöiden sekä fintech-yritysten kanssa, joilla on uusia prosessiin innovaatioita ja uusia palveluita. Aloitteesta kiinnostuneita osallistujia on jo hyvä joukko, mutta tiettyjä osia puuttuu vielä. Veturi-alaprojektissa kartoitetaan 2022 aikana näitä toimijoita, palveluita aukkoihin ja määritellään toimintamalli arvoketjussa tarvittaville rooleille. Reaaliaikaisen maksamisen käyttöönotolla tulee olemaan valtava yhteiskunnallinen vaikutus manuaalisen työn vähenemisen kautta, kun inhimillisistä virheistä, kuten maksamisen unohtamisesta, johtuva perintä voidaan välttää.

Koostetun talousdatan hyödyntäminen paremman ja kestävän päätöksenteon pohjana

Koneoppiva talousdata -alaprojektissa aggregoimme kuluttajan ja yritysten taloudelliset tiedot datajärveksi, jota hyödynnetään kestävään päätöksentekoon. Tällä hetkellä toteutamme jo kokeiluhankkeita (Proof of Value) luottoalueen ratkaisuille, kuten ekoälypohjaiselle portfolioanalyysille ja koneoppimisen tuloslaskentamalleille. Tätä työtä tehdään jo pienemmässä ekosysteemissä, ja ensimmäiset käyttötapaukset keskittyvät kulutusluottojen riskien hallintaan. Jatkamme projektia yrityslainaprosesseilla ja laajennamme myöhemmin yritysten likviditeetin hallinnan ennustamiseen.

Talousrikosten torjuntaa koneoppimisen ja tekoälyn avulla

Tässä alaprojektissa, joka alkaa vuonna 2023, hyödynnämme laajasti koneoppimista, tekoälyä ja rahoituspalveluita koskevia tietoja petollisten liiketoimien, rahanpesun ja muiden automatisoitujen prosessien estämiseksi taloudellisissa riita-asioissa. Kaikki petostentorjunnan arvoketjun lähteistä kerätyt tiedot muunnetaan tehokkaasti tiedustelutiedoiksi integroidun ML-toimintomme ja analytiikan hallintapaneelin avulla.

Etsimme jatkuvasti aktiivisia osallistujia ekosysteemiimme, joten jos kiinnostuit, ota yhteytä: Sami Uski ja Mikko Erkkilä.

Tietoevry Banking vetää tutkimusyhteistyötä Veturi-ekosysteemiprojektissa

Tietoevry Veturi

Luotettava digitaalinen yhteiskunta -ohjelma kehittää kohtuuhintaisia, saavutettavia ja luotettavia digitaalisia palveluita. Tietoevry etsii tutkimusyhteistyöhön verkostokumppaneita. Tutkimusaiheita ovat sekä tietyt yhteiset IT-alan teknologiat että tarkemmat teemat pankkitoiminnassa, sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä kaupunkien energiaratkaisuissa. Ohjelma on osa Business Finlandin rahoittamaa Veturi-hanketta.

Kiinnostuitko? Pysy ajantasalla Luotettava digitaalinen yhteiskunta -ohjelman etenemisestä:

Tilaa Luotettava digitaalinen yhteiskunta -ohjelman uutiskirje

Sami Uski
Head of Business Development, Banking

Sami has 20 years of experience in advising and designing solutions for banks, payment service providers and finance companies that serve their customers via digital CX solutions that aim for growth, loyalty and cost reduction.

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä