noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Selkeää dataa näkyvissä - podcast-vieraana datakulttuurin suunnannäyttäjä Minna Kärhä Finnairilta

Tietoa tulevasta -podcast jatkuu kolmannen kauden jaksoin! Ensimmäisenä Roosa Säntin vieraaksi saapuu Finnairin Data and Analytics Lead Minna Kärhä.

Janne Mäkeläinen / 25. maaliskuuta, 2021
Kuuntele jakso

Podcastissa Finnairin Minna Kärhä kertoo runsaasti esimerkkejä siitä, miten monipuolisesti lentoyhtiö hyödyntää dataa ja kehittää sen käyttöä. Jaksossa puhutaan myös siitä, miten palvelumuotoilun menetelmiä hyödynnetään yhteisen datakulttuurin luomisessa.

Kun Minna Kärhä aloitti työnsä datajohtamisen ja -kehityksen parissa Finnairilla kolme ja puoli vuotta sitten, hän yllättyi siitä, kuinka tiiviisti kaikki toiminnot ovat yhteyksissä toisiinsa: ei vain yhtiön sisällä, vaan myös toisten lentoyhtiöiden ja lentokentillä toimivien kumppanien kanssa. Data ja analytiikka onkin aina ollut tärkeää lentoyhtiöille. Silti datakehityksen parissa riittää ratkottavaa. Tämän päivän haaste datajohtajalle on nimittäin auttaa tiimejä poimimaan ne tärkeimmät asiat tiedon tulvasta.

Datakehitys parantaa lentomatkustajan asiakaskokemusta 

Luotettavuus ja turvallisuus ovat Finnairin kaikessa toiminnassa aina ykkössijalla, kertoo Minna Kärhä. Niin kauan kuin on matkustettu lentäen, on eri lähteistä saatava tieto tukenut matkantekoa. Modernin datakehityksen avulla voidaan kuitenkin lisätä matkakokemukseen tehokkuutta ja henkilökohtaisuutta. 
 
Monelle tuttu sovelluskohde löytyy markkinoinnin ja myynnin asiakaspoluista. Algoritmit auttavat tunnistamaan, mitä tietoja asiakas on ehkä hakemassa, tai suosittelevat sopivia lisäpalveluita. Finnairillakin pyritään koko ajan sujuvampaan asiakaskokemukseen jo matkan suunnitteluvaiheesta alkaen. 
 
Lentoyhtiössä datalla ja analytiikalla on kuitenkin myös lukuisia muita käyttökohteita. Finnair kehittää jatkuvasti tekoälyä eri operaatioiden tueksi. Jaksossa Minna Kärhä kertoo kiinnostavan esimerkin siitä, miten suosittelumallit etsivät reaaliaikaisesti parhaita ratkaisuja operaatioita ohjaaville tiimeille sekä pilotille, kun lento on aikataulusta myöhässä.

Datajohtaminen: Nopeista voitoista kohti datakulttuuria 

Vanhat siilot ja tiimien sisällä jumittavat tiedot – tuttu haaste datajohtajalle. Myös Minna Kärhä tiimeineen on määrätietoisesti purkanut raja-aitoja ja saattanut tiimejä yhteisten mittarien ääreen. Näin esimerkiksi asiakaspalvelu, markkinointi ja eri operaatiot lentokentällä ja ilmassa saavat paremmin tietoja toisiltaan. 
 
Kärhä kertoo podcastissa työn alkuvaiheista: rakennettiin pilvipohjaista data-alustaa, rekrytoitiin uusia osaajia ja nimettiin data asset owner, jonka roolina on katsoa yli organisaatiorajojen. Aloitettiin myös datakatalogin luominen, jotta kaikki voisivat löytää yhteisesti kertyvää tietoa ja ymmärtää sitä. Näitä Minna Kärhä kuvaa nopeiksi voitoiksi, joiden jälkeen on nyt päästy aloittamaan uusi vaihe: datakulttuuriin keskittyminen.

Kolmannen kauden avausjakson vieraaksi saapui Finnairin Minna Kärhä.  

Mitä se datakulttuuri sitten tarkoittaa? 

Olet ehkä kuullut atk-tallentajista? Heidän työnsä oli muuntaa toisten tekemiä dokumentteja sähköiseen muotoon, siis ennen kuin jokainen siirtyi käyttämään digitaalisia työkaluja itse. Minna Kärhä vertaa, että datan analysoiminen, prosessoiminen ja ymmärtäminen on samaan tapaan tulevaisuuden kansalaistaito. Tällä hetkellä dataa kertyy niin valtavasti, että se ei voi olla enää vain erillisten tiimien hyppysissä. 
 
Podcastissa Kärhä tiivistää näin ajatuksensa siitä, mitä on datakulttuuri: tavoite on, että kaikissa toiminnoissa ja tiimeissä jokainen päätös perustuisi faktaan ja olemassaolevaan dataan. Se on myös sitä, että jokainen näkee oman roolinsa datan luojana ja ymmärtää yhteisen vastuun karttuvan tiedon relevanttiudesta. Datakulttuuri auttaa siis tekemään päivittäisessä työssä juuri oikeita asioita.

Palvelumuotoilu auttaa löytämään datakehityksen tärkeimmät kohdat 

Vaikka työ datakulttuurin eteen jatkuu Finnairilla edelleen, on Minna Kärhä tiimeineen jo huomannut, miten olennaista on lähteä liikkeelle sieltä, missä dataa käytetään, eli eri tiimien päivittäisestä työstä ja asiakaskohtaamisista.  
 
Kärhä kertoo podcastissa esimerkin. Tekoälyyn on helppoa luottaa reittiverkoston ja lippujen hinnoittelun suunnittelussa, mutta mitä lähemmäs kahden ihmisen välistä kohtaamista mennään, sitä varovaisemmin työntekijöiden on huomattu uskaltavan luottaa pelkkään dataan. Silloin tarvitaan parempaa datalukutaitoa ja yhteistä pohdintaa siitä, onko saatavilla varmasti juuri tarpeellista tietoa - siis sen sijaan, että datakehitystiimi vain laittaisi järjestelmän uuteen uskoon ja ihmettelisi, kun ongelma ei poistunutkaan. 
 
Yhteinen kieli on tärkein avain koko organisaation yhteiseen datakulttuuriin, painottaa Minna Kärhä. Jos sitä ei ole, eri tiimit eivät voi ymmärtää toisiaan. Finnairilla yhteistä kieltä etsitään muun muassa “Design thinking” -metodiin pohjautuvilla, fasilitoiduilla työpajoilla. Podcastissa Kärhä kertoo tarkemmin työpajoista ja antaa myös hyviä kirjavinkkejä palvelumuotoilusta kiinnostuneille!

Poimi tästä tärpit jakson kuunteluun:

0:31 Mistä Minna Kärhä tunnetaan, ja minkälainen on hänen roolinsa Finnairilla? 
2:30 Mitä data Finnairin liiketoiminnassa tarkoittaa, ja mihin kaikkeen dataa käytetään? 
5:02 Kohti yhteistä dataa: miten siiloja on lähdetty purkamaan? 
11:31 Datakehitys Finnairilla: Missä on jo onnistuttu, mitä on nyt työn alla? 
14:36 Esimerkkejä datapalveluista Finnairin työntekijöille ja asiakkaille  
18:52 Mitä datakulttuuri tarkoittaa? 
20:21 Miksi yrityksen laajuinen datakulttuuri tarvitaan? 
22:34 Millä menetelmillä Finnair rakentaa yhteistä datakulttuuria? 
27:18 “Design thinking”: miten eri käyttäjäryhmät ratkovat datahaasteita yhdessä? 
32:38 Miten muutosta mitataan? 
36:11 Minkälaisia vinkkejä Minna Kärhä antaa palvelumuotoilun projektin aloittamiseen? 
38:07 Minna Kärhän kirjavinkit datakulttuurin kehittäjälle 
39:39 Mitä Kärhä kysyy seuraavalta vieraalta, UPM:n Head of Data Management Tero Miikiltä?

Seuraa meitä Spotifyssa, saat tulevat jaksot tuoreeltaan kuunneltaviksi 

Laita Tietoa tulevasta -podcast seurantaan Spotifyssa, niin saat varmasti ilmoituksen tulevista jaksoista. Luvassa on jälleen koko kauden täydeltä kiinnostavia vieraita! Löydät Spotifysta myös aiemmin julkaistut Tietoa tulevasta -jaksot. 
 
Liity myös #datainsiders-yhteisöömme, niin pysyt kärryillä siitä, mitä datalla johtamisesta kannattaa tietää juuri nyt. 
 
Tervetuloa mukaan!

Janne Mäkeläinen
Head of Sales Development, Data, Tietoevry Create

Janne is a data generalist who uncovers something new about data and analytics every day. To him, data is the most thrilling domain to work in because the pace of change is fast, the opportunities are endless, and the community is always eager to collaborate and share knowledge. His mission is to uncover the truth behind buzzwords, so that the real success stories are heard.

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä