noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

När dina ord blir min självbild

Ronja Dahlén är 18 år och medlem i Friends Barn- och ungdomsråd. Hon har i många olika sammanhang gett röst åt utsatta genom att berätta om sina egna upplevelser som mobbad.

Tietoevry newsdesk / maj 17, 2021

Gästblogg: Att bli utsatt är en verklighet allt för många av oss är bekanta med. Kanske finns något grundläggande mänskligt i det? Att bygga hierarkier, identifiera ledare, belysa offer? “Den starkaste överlever.” Så vad är då problemet? Jo, konsekvenserna av det.

Den grundläggande mänskliga skräcken för att bli lämnad ensam, hamna utanför, bli exkluderad av gruppen. Ur ett förhistoriskt perspektiv var människan beroende av gemenskapen för att överleva. Samma mekanismer formar oss fortfarande. Samma stress utsätts vi för i dag, när vi inte blir inkluderade i gruppen.

Mobbning är ett hårt ord. Ett vittnesmål många av oss bär på, men som ingen av oss riktigt kan förklara. Känslan av bottenlöshet och maktlöshet. Ångesten som river i bröstet.
Ett inferno. Att bli mobbad är inte att bli utsatt. Inte ens att bli hatad. Det värsta är det du får mig att tycka om mig själv. Det är något helt annat. Självhatet. Det intensiva självhatet. Känslan av att vara i vägen. Av att vara en börda. Av att vara fel. Att konstant ifrågasätta sig själv, problematisera sig själv, hata sig själv. När dina ord blir min självbild. Först då når mobbningen sina verkliga vidder.

Snälla hjälp mig. Jag orkar inte mer. Låt mig falla ihop över bordet och aldrig mer vakna

På bilden: Ronja Dahlén


Hur vi hanterar ångest skiljer sig

En av de tekniker jag använt mig mest utav är skrivandet. Till otaliga sidor har jag anförtrott mina innersta tankar, under en tid då jag inte kunde kanalisera dem på annat sätt. Under dessa år har jag även sparat mina anteckningar, men aldrig läst dem. Som ett vittnesmål och en påminnelse om hur bottenlös ångesten kan vara. När jag i dag pratar om dessa frågor återvänder jag gärna till det jag skrev. Somliga tycker kanske att det är för mycket, för privat. Jag också ibland. Men lika ofta tänker jag på motsatsen. Att jag inte vill dölja, skyla eller skämmas - eller ens ursäkta detta. Kanske för att öka förståelsen för mobbningens konsekvenser? Kanske i förhoppning att sätta ord på någon annans känslor, som inte kan det själv? Eller kanske är det här mitt sätt att ta tillbaka och hedra den lilla flicka som togs ifrån mig.

 

Att hitta sitt värde

För det är så jag ser på det. Som att hon dog. Och jag återuppstod.
Att överleva mobbning är att bygga upp sig själv igen. Hitta sitt värde och övertygas om det. Lära sig självförtroende och självkänsla. Övervinna den sociala fobin och lära sig att lita på människor igen - speciellt jämnåriga. Till dig som lever med ångest och utanförskap. Tro mig när jag säger att jag vet vad du går igenom. Och framförallt, lita på mig när jag säger det du är så trött på att höra; det blir bättre. En dag kommer du förstå varför du valde att fortsätta orka, trots att alla krafter är slut. Du förtjänar så mycket mer än du går igenom just nu. Du är värd att må bra.

Jag har valt att berätta för att visa på lidandet av mobbning. Men vi behöver bli fler som engagerar oss och gör det vi kan för att inte ännu fler ska tvingas uppleva allt det hemska mobbningen innebär. Tack alla ni som bidrar till en värld fri från mobbning.

 


TietoEVRY stöttar organisationen Friends som partner, för att tillsammans lyfta frågan om nätmobbning och utsatthet online. I Friendsrapporten 2020 framgår det att 16 procent av barn och unga upplever att kränkningar på nätet har ökat under pandemin. 60 000 barn i Sverige är mobbade, och många av dem har varit utsatta under lång tid. Rapporten visar också att trakasserier ofta är kopplat till kön, etnicitet och funktionsnedsättning.

Läs mer om kampanjen The Polite Type.

Tietoevry newsdesk
+358 40 5704072

Författare

Tietoevry newsdesk

+358 40 5704072

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn