noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Olisiko jo asiakaskeskeisten sote-palvelujen aika?

Lääkäreiden ja insinöörien yhteistyö kantaa hedelmää

Mika Kiviaho / 11. tammikuuta, 2023

Olin lopettamassa peruskoulua vuosia sitten. Kevätjuhlien jälkeen seisoin kouluni portailla ja ihmettelin tulevaisuuttani ja valintojani: "Haluan tehdä hyvää ihmisille ja yhteiskunnalle".

Tuo kysyjälle vastattu lausahdus pysyi mielessäni. Lukiossa valintani selkeytyi, jäljelle jäi kaksi vaihtoehtoa: halusin opiskella lääkäriksi tai insinööriksi. Päästyäni sekä lääketieteelliseen että tuotantotalouden yliopistokoulutukseen oli pakko tehdä päätös: valitsin lääkärin opinnot.

Työskenneltyäni muutaman vuoden perusterveydenhuollossa minun piti pysähtyä taas miettimään. Terveydenhuollossa palvelutarve on loppumaton, ja uusia lääketieteellisiä interventiota tulee kuukausittain. Ammattilaiset tarvitsevat palvelutarpeiden täyttämiseksi tuekseen hyviä työkaluja, joiden avulla voidaan tuottaa vaikuttavia ja laadukkaita palveluita.

Tietojärjestelmät mahdollistavat vaikuttavia sote-palveluita

Parinkymmenen perusterveydenhuollon ja julkisen työterveyshuollon kliinisen työvuoden jälkeen tieni vei kehittämisen pariin ja tietojärjestelmätehtäviin. Olen saanut työskennellä hienojen tiimien kanssa. Minulla on ollut myös mahdollisuus täydentää osaamistani sekä käytännön tasolla että koulutuksellisesti: olen suorittanut sote-tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon sekä saanut Lääkäriliiton myöntämän terveydenhuollon tietotekniikan erityispätevyyden.

Tulevaisuudessa ei puhuta vain terveyteen liittyvistä sosiaalisista tekijöistä, vaan myös ihmiskeskeisistä terveyttä ja hyvinvointia edistävistä tekijöistä. Datan hyödyntäminen ja hyvinvointipalvelujen ydinprosessit ovat avainasemassa! Väestön ikääntyminen ja hoitokustannusten nousu ovat eurooppalaisia ilmiöitä. Tarvitaan uudenlaista ajattelua ja yhteistyötä palvelujen kehittämiseksi.

Moniulotteinen yhteistyö avainasemassa sote-järjestelmäkehityksessä

Tiivistä yhteistyötä tarvitaan niin teknologiaa kehittävien ja kliinikoiden välillä, kuin myös palvelujen tasolla kansalaisten ja ammattilaisten välillä. Lifecare-ratkaisukokonaisuus on kehitetty pohjautuen kansallisiin tarpeisiin ja työnkulkuihin. Uudistuvat kansalliset vaatimukset huomioidaan jatkuvassa kehitystyössä. On oleellista ymmärtää käyttöympäristön muuttuminen: uusiin tarpeisiin voidaan vastata mukautettavalla kirjausalustalla, kohdennetuilla potilaan koostesivuilla sekä tiedon visualisoinneilla.

Ensimmäinen vuoteni Tietoevryllä on ollut opettavainen. Rakennamme määrätietoisesti yhteistä tulevaisuutta asiakkaittamme ja muiden toimijoiden kanssa. Yhteiskunnalliset tilanteet vaihtelevat Euroopan eri maissa. Meillä Suomessa uudet hyvinvointialueet ovat juuri aloittaneet toimintansa. Tilanne tuo uusia tarpeita palvelujen tarjoamiseen valtakunnallisen ohjauksen mukaisesti.

Meillä Tietoevryllä on osaamista ja kokemusta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja kansalaisten elämän sujuvoittamiseksi. Olen vahvasti sitä mieltä, että kaiken tarvittavan toteuttamiseksi tarvitaan yhteistyötä kliinikoiden ja insinöörien välillä. Terveydenhuollon ammattilaiset toteuttavat kansalaispalvelut: me insinöörit - tai insinöörisydämiset lääkärit, "valeinsinöörit" – tarjoamme teille tarkoituksenmukaiset työkalut.

Tervetuloa keskustelemaan ja tutustumaan ratkaisuihimme myös Helsingin Lääkäripäivillä! Osastollamme 2f61 esittelyssä Lifecare-potilastietojärjestelmä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon data- ja analytiikka-, sekä tuotannonohjausratkaisuja.

Sujuvoitetaan yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon arkea!

Mika Kiviaho
Lääketieteellinen johtaja

Mika Kiviaho on kliinisen toiminnan kehittämisestä ja teknologiasta kiinnostunut lääkäri, joka työskentelee Tietoevry Care -yksikössä. Mikan tavoite on kehittää parempia työkaluja ammattilaisille ja kansalaisille. Kokemuksen tuomia vahvuuksia ovat moniammatillinen yhteistyö, potilas-/asiakastapausten kokonaishallinta, sote-integraatio sekä sujuvat palveluketjut.

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä