noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Uudistamme kotihoidon ratkaisuja yhdessä asiakkaidemme kanssa

Järjestelmäuudistus etenee, haemme yhdessä asiakkaiden kanssa ratkaisuja kipupisteisiin.

Riina Similä / 15. joulukuuta, 2022

Kotihoito on väestön ikääntyessä sote-uudistuksen ytimessä – hoitoa tarvitaan kaikkina vuorokauden aikoina, joka päivä.

Ympärivuorokautisen hoidon tarve asettaa vaatimuksia myös kotihoidon ammattilaisten työkaluille. Matkamme uudistetun kotihoidon ratkaisun kehittämisessä on jatkunut sujuvasti. Olemme tehneet asiakasyhteistyötä niin pienryhmissä kuin isommissakin tilaisuuksissa. Kesäkuun käytettävyystestauksessa Pohjois-Suomessa saimme arvokasta palautetta kotihoidon palvelunhallinnan suunnitteluun. Hyvät asiakasarviot vahvistivat, että olemme oikealla polulla käytettävyyden saralla.

Tietojärjestelmän keskiössä oleellisen tiedon helppo saatavuus

Elokuun asiakastapahtumassamme Pääkäyttäjäforumissa toteutimme kotihoidon käyttäjäkokemuksen arviointityöpajan. Siellä jokainen osallistuja ideoi näkemyksensä Kotihoidon työpöydän sisällöstä. Suunnitelmissa toistui, miten tärkeää on, että ammattilainen löytää tarvitsemansa tiedon helposti. Työpajan päätteeksi äänestimme parhaat suunnitelmat.

Saimme työpajasta vahvistusta, että olemme tehneet kotihoidon ratkaisu-uudistuksessa oikeita asioita, sekä eväitä, mitä tulisi vielä toteuttaa. Osallistavat menetelmät ovat olleet kehitystyössämme mukana alusta asti: asiakas- ja käyttäjäymmärrys ovat avainasemassa uuden ratkaisun muotoilussa. On tärkeää löytää arjen haasteita, joita ratkaisemalla luodaan aitoa hyötyä ja lisäarvoa.

Työpajassa pääsimme validoimaan käyttäjäymmärryksen kautta luotuja ratkaisuja ja osallistamaan käyttäjiä uuden suunnitteluun, itsenäisesti ja yhdessä. Työpajan toteutuksessa mukana ollut Design Leadimme Kaisa Kauppinen ilahtui käyttäjiä osallistavien menetelmien käytöstä: ajatukset ja ideat kiteytyvät ja rikastuvat, ratkaisuvaihtoehdot sidotaan käytännön kokemuksiin. Pääkäyttäjäfoorumissa jaettiin myös näitä tähtihetkiä!

Monipuolista osaamista ja asiakasyhteistyön voimaa

Uudistetun ratkaisun suunnittelu vaatii laajaa osaamista, jolla varmistetaan hyvä käytettävyys. Oma Tietoevryn porukkamme on monipuolinen ja osaava: osa suunnittelee asiakasyhteistyötä, osa keskittyy käyttöliittymään tai vaikkapa navigointiin liittyviin ratkaisuihin. Olemme kotihoidon uudistetun ratkaisun suunnittelussa hyödyntäneet sopivasti oman joukkueemme vahvuuksia ja asiakasyhteistyön voimaa.

Olemme pohtineet asiakkaiden kanssa kotihoidon nykyisiä työkaluja sekä sosiaalihuollon palveluprosessien tulevia muutoksia. Keskiössä ovat olleet asiakkaiden kotihoidon toimintamalleihin liittyvät haasteet: olennaisinta sovelluskehityksen kannalta on ymmärtää, millä keinoin voimme helpottaa ammattilaisen työtä. Kotihoidon uudistamiseen sisältyy myös laskutus. Senkin kehitystyössä teemme asiakasyhteistyötä varmistaaksemme helppokäyttöisyyden ja sujuvuuden.

Käyttöliittymäsuunnittelijamme Pekka Kuru kiittää tiivistä asiakasyhteistyötä: käytettävyystestit mahdollistavat parhaiden ratkaisujen ja käytänteiden löytämisen hoivatyön päivittäisiin haasteisiin. Emme voi kerralla ratkaista kaikkia kotihoidon ongelmia, mutta keskitymme nyt helpottamaan hoitajien päivittäistä työtä toiminnanohjauksen avulla. Etsimme yhdessä toimivia ratkaisumalleja nykyisiin kipupisteisiin sekä automatisoimme ja suoraviivaistamme tiedon saantia ja päivittämistä.

Sosiaalihuollon palveluprosessit ohjaavat kehitystyötä

Kotihoidon ratkaisu-uudistamisen kulmakiviä on ollut varmistaa sen soveltuvuus sosiaalihuollon palveluprosesseihin THLn määritysten mukaisesti. Meidän tulee ymmärtää sote-uudistuksen vaikutukset ja tarvittava valmistautuminen. Lifecare Sosiaalihuoltoa on kehitetty vastaamaan kansallisiin sosiaalihuollon palveluprosessien vaatimuksiin esimerkiksi asiakirjojen Kanta-arkistoinnin osalta. Kotihoidon työpöydällä käyttäjät voivat hallinnoida kotihoidon palvelun toteutusta, jonka aloittamiseksi tiedot saadaan Lifecare Sosiaalihuollon työpöydältä.

Yhteinen kotihoidon ratkaisujen uudistamisen kehitysmatkamme jatkuu!

 

Lue edeltävä blogaus tästä aiheesta!

Riina Similä
Product owner

Riina Similä on pitkän linjan tuoteomistaja, joka työskentelee Tietoevry Care -yksikössä. Riinan johtoajatus tuotekehityksessä on vuorovaikutus asiakkaiden kanssa ja heidän tarpeidensa ja haasteidensa ymmärtäminen. Käyttäjälähtöinen tuotekehitys varmistaa, että tuotteen ominaisuudet vastaavat käyttäjien vaatimuksiin.

Haluatko kuulla lisää?

Riina Similä

Product owner

Lisää samalta asiantuntijalta

Lue lisää kotihoidosta!

Parempaa hoitoa omassa kodissa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä