noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Kriminella ökar takten – nu gäller det att se upp för AI-bedrägerier

Vi besökte Almedalen för att belysa frågan och peka på lösningarna.

John Erik Setsaas / juli 06, 2023

Det svenska skuggsamhället och den svarta ekonomin växer och upprätthålls genom bland annat bedrägerier.

Enligt en undersökning som YouGov utfört på uppdrag av oss på Tietoevry, uppger 13 procent av svenskarna, antingen själv eller en familjemedlem, blivit utsatta för finansiella bedrägerier det senaste året. Polisens siffror visar att brottsvinsterna från bedrägerier ökar och medför att så mycket som 5,8 miljarder kronor har gått rakt ner i kriminellas fickor under förra året.

Denna ökning kan delvis förklaras av en dramatisk uppgång i bedrägerier som involverar social manipulation. Det kan då handla om telefonbedrägerier där brottslingar låtsats vara anställd hos en bank eller myndighet och där medelåldern för brottsoffren är 80 år. Detta är bara ett exempel en plåga som drabbar enskilda och starkt påverkar förtroendet för banker, myndigheter och samhället negativt.

Samtidigt innebär digitaliseringen och framväxten av nya teknologier som AI både möjligheter och hot. Kriminella kan enkelt sätta upp hemsidor som är snarlika en bank eller nätbutik och med hjälp av AI kan bedragare enkelt simulera verkliga personer genom både text och röst. Det är därför inte konstigt att hela 41 procent av svenskarna uppger att de är oroliga för att AI kan öka risken för bedrägerier.

AI och digitala lösningar har också potential att bli ett kraftfullt verktyg i kampen mot finansiella bedrägerier. Med möjligheten att analysera stora mängder data kan AI identifiera avvikande mönster och upptäcka potentiella bedrägerier snabbare och mer effektivt än någonsin tidigare. Förra året hjälpte vi banker att stoppa hundratals miljoner kronor från att stjälas från privatpersoners bankkonton och betalkort. Detta görs möjligt då misstänksamma kontoöverföringar och kortdragning kunnat identifieras genom digitala lösningar så som AI och maskininlärning.

Men det behövs mer än teknologi för att tackla detta problem. Vi behöver ett starkt och koordinerat samarbete mellan banker, myndigheter, techföretag och även privatpersoner. Ett sådant samarbete skulle göra det möjligt att utbyta information, identifiera och svara på hot snabbare, och samtidigt utbilda allmänheten om risker och hur man skyddar sig mot bedrägerier. Det behövs också ökade möjligheter att dela information mellan olika aktörer för att snabbare kunna upptäcka och hindra de allt mer sofistikerade bedrägerierna.

Just de här frågorna diskuterade vi i Almedalen tillsammans med en expertpanel från Polisen, Skatteverket och Svenska Bankföreningen. Se hela samtalet här: 

 

John Erik Setsaas jobbar på Tietoevry Banking och är internationell expert inom identitetsfrågor och bedrägeribekämpning.

 

John Eriks tips för att minska risken att bli utsatt för bedrägeri

I takt med den snabba AI-utvecklingen finns det fem saker alla kan tänka på, för att minska risken att bli utsatt för bedrägeri:

Bedragarna är ofta professionella aktörer och alla kan bli lurade. I takt med den snabba AI-utvecklingen finns det fem saker alla kan tänka på:

✅Verifiera identiteten på personer som kontaktar dig: Bedragare kan utnyttja AI för att skapa syntetiska röster och genomföra telefonbedrägerier. Det är även möjligt att återskapa röster från personer som du känner och litar på. Ställ därför kontrollfrågor om du är tveksam och be personen som kontaktar dig verifiera sig med information som bara den personen kan känna till.

✅Ge aldrig ut känslig information i samtal eller meddelanden: Var särskilt försiktig med oväntade kommunikationer som ber om personliga eller finansiella uppgifter. Godkänn inga inloggningar eller transaktioner på förfrågan utan att du kunnat verifiera syftet. Det är vanligt att bedragare uppger att de ringer från en bank eller myndighet.

✅Var skeptisk mot oväntade meddelanden: Tänk en gång extra innan du klickar på länkar eller öppna bilagor. Var skeptisk till meddelanden som uppmanar till snabba pengatransaktioner från vänner eller familj. Det kan hända att deras mail eller sociala medier-konton blivit kapade.

✅Var medveten om att offentlig information kan utnyttjas: Kom ihåg att all information som delas offentligt, både på sociala medier och i andra digitala miljöer också är tillgänglig för kriminella. Personlig information kan användas av bedragare för att bygga övertygande bedrägerier. Med AI är det även möjligt att efterlikna personer i både bild och text.

✅Se upp för falska nätbutiker: Många kortbedrägerier sker genom falska nätbutiker som är gjorda för att likna seriösa och etablerade nätbutiker. Kontrollera därför webbadressen extra noga och var skeptisk mot erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna.

 

John Erik Setsaas
Director of Innovation, Financial Crime Prevention

With over 25 years’ experience in digital identity, John Erik Setsaas is a pioneer in this space. He has deep knowledge in the areas of digital onboarding, authentication, electronic signatures and seals, time stamping and digital identity wallet.

He is a prolific speaker at fintech industry events around the world.

Författare

John Erik Setsaas

Director of Innovation, Financial Crime Prevention

Dela på Facebook Twittra Dela på LinkedIn