noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Skal ansette flere med Asperger syndrom – NAV tar lærdom

18 februar 2020

Hos TietoEVRY i Stavanger jobber flere med Asperger syndrom. Gode erfaringer har ført til et samarbeid med NAV om hvordan andre bedrifter kan gjøre det samme.

NAV.png

Fra venstre: Trine Helene Riise, Henning Starholm Steen og Kristoffer Høie Foto: Digi.no

I 2013 ansatte TietoEVRY sin første person med Asperger og i dag jobber det syv personer med diagnosen på Stavangerkontoret og snart kommer to nye. Med litt tilrettelegging og oppfølging har de ansatte blitt en enorm ressurs for selskapet forklarer Hennings Starholm Steen, inkluderingsansvarlig i TietoEVRY:

- Dette er mennesker som har en arbeidsmoral, en dedikasjon og ofte et detaljnivå av en annen verden. De ser fort systemer og mønstre. Og de gjør sitt ytterste hver eneste dag, og hver eneste time. Det som er negativt med Asperger setter jeg i samme bås som det er å ha litt vondt i ryggen og dermed krever litt tilrettelegging og hensyn. Med unntaket av at vondt i ryggen ikke kan brukes som en styrke. Dét kan Asperger!

Som inkluderingsansvarlig fungerer Henning som mentor for de ansatte, en de kan snakke med og en som tilrettelegger for at arbeidsdagen skal bli bra. Erfaringene hans med de ansatte er så gode at han nå ønsker å utvide prosjektet til andre kontorer hos TietoEVRY. Målet i første omgang 2-3 andre kontorer i Norge.

TietoEVRY ønsker å rekruttere bredere og bedre, da kan «gaming» på CV-en være en fordel.

Samarbeid med NAV

De gode erfaringene med Asperger i TietoEVRY har inspirert. Sammen med NAV Rogaland jobbes det nå med å lage informasjonsmateriell om Aspergere i arbeidslivet og hvordan arbeidsgivere bedre kan inkludere dem som ansatte.

Tall fra NAV viser at kun 20-25 prosent av de med Asperger har fulltidsjobber. Kristoffer som var TietoEVRYs første ansatt med Asperger og som fortsatt jobber i selskapet mener mange har et ansvar.

- Jeg tenker at arbeidsgiver, arbeidstaker og det offentlig må jobbe sammen slik at alle parter blir fornøyde. Derfor tenker jeg at dersom du som bedrift klarer å gjøre litt, så gjør det!

TietoEVRY Norge-sjefen er enig, og oppfordrer næringslivet til å ta ansvar:

- Ingen bedrifter kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Vi utfordrer alle til å jobbe med inkluderingskulturen på arbeidsplassen.

Skape en inkluderingskultur

I TietoEVERY jobbes det hver dag med å lage løsninger som skal passe for folk flest og som kommer hele samfunnet til gode. Derfor er det også viktig å rekruttere bredt og at de ansatte i større grad gjenspeiler hvordan samfunnet ser ut.

- Inkludering kan ikke pålegges. Det må skapes gjennom en inkluderingskultur. Du må ha et tankesett og få med deg de ansatte og ledere på å tenke inkludering i hverdagen, sier Christian Pedersen, leder i TietoEVRY Norge.

Kristoffer forklarer:

- Jeg tenker det er viktig å se alle arbeidstakere og forstå hvordan de er forskjellige, og hvilke behov de har. Jeg leverer for eksempel veldig mye bedre med forutsigbarhet og derfor er det fint for meg å ha en mentor som kan være med å fasilitere og sette en plan slik at jeg når det målet jeg har satt meg.

Del på Facebook Tweet Del på LinkedIn