noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Hjelp i kampen mot økonomisk svindel

Den døgnåpne svindeltjenesten fra Tietoevry Banking minimerer skaden før det er for sent, og sparer bankene og deres kunder for millionbeløp.

Rolf-Inge Rasmussen / desember 07, 2023

Norske banker gjør alt de kan for å unngå at kundene deres blir svindlet, men likevel skjer det stadig vekk. Financial Security Support fra Tietoevry Banking sikrer rask hjelp til berørte bankkunder og minimerer omfanget av svindelen, uansett tid på døgnet.

Antall tilfeller av økonomisk kriminalitet mot privatpersoner øker stadig. I følge NRK var det i de fem første månedene av 2023 registrert like mange svindelsaker som i hele 2020. For bankene er det derfor av stadig økende betydning å ha tilgang på effektive tiltak som kan hindre at kundenes penger blir stjålet av cyberkriminelle.

Tietoevry Banking har allerede flere tjenester innen forebygging av økonomisk kriminalitet som ved hjelp av ulike programvarer stopper opp til 90 prosent av svindelrelaterte transaksjoner. Les mer om våre monitoreringstjenester her.

– Men, det var fortsatt et tydelig behov for å bistå bankens kunder når de har opplevd å bli svindlet og føler seg hjelpeløse, sier Rolf-Inge Rasmussen, Product Manager i Tietoevry Banking.

Derfor har vi lansert Financial Security Support, en tjeneste hvor kunder i banker med avtale med Tietoevry Banking kan ringe våre spesialister for å få umiddelbar hjelp til å minimere den økonomiske skaden etter å ha blitt svindlet.

Tjenesten er tilgjengelig 24 timer i døgnet – hver dag.

– Ettersom svindel ofte skjer på kveldstid, og gjerne i helger, er det ekstremt viktig for bankene å tilby kundene supporttjenester som er tilgjengelige døgnet rundt, sier Rasmussen.

På denne måten kan banken i mange tilfeller rekke å hjelpe kunden i tide, før pengene forsvinner ut av landet og inn i kriminelle nettverk.

 

Spoofing kan lure de fleste

Det er fortsatt eldre eller mennesker med nedsatt funksjonsevne som oftest blir ofre for svindel. Likevel ser vi at svindlernes metoder blir stadig mer sofistikerte, og at hvem som helst kan risikere å bli svindlet – uansett alder og teknologiforståelse.

En metode som er i ferd med å bli et stadig større problem for bankene, er spoofing, som noen også kaller ‘vishing’.

Spoofing/vishing er en sofistikert form for svindel der den kriminelle manipulerer offeret til å tro at de snakker med en pålitelig kilde, som en bank, politiet eller en annen organisasjon de har tillit til. Dette får svindleren til ved å bruke en programvare som maskerer telefonnummeret de ringer fra.

Målet til svindleren er å få mottakeren til å dele sensitiv informasjon som passord, kredittkortnummer eller personlige opplysninger. Det kan de for eksempel gjøre ved å fortelle at kontoen er forsøkt hacket, og at han eller hun må bekrefte sine personsensitive opplysninger for å sikre at de ikke blir svindlet. Så fort svindlerne får tilgang til kontoen, tømmer de den. Og da teller hvert minutt hvis man skal ha håp om å hindre pengene i å forsvinne for godt.

Sparer banker for millionbeløp hvert år

Har offerets bank tilgang på tjenesten Financial Security Support fra Tietoevry Banking, vil han eller hun få hjelp av spesialister som umiddelbart blokkerer BankID, nettbank, mobilbank og bankkontoen det gjelder.

Deretter vil spesialistene følge eventuelle transasaksjoner til andre banker og kontakte disse for å stoppe overføringen før pengene når sin destinasjon i et kriminelt nettverk, så langt det er mulig.

Tietoevry-banking_spoofing.jpg – En eldre kvinne sitter i en vinduskarm mens hun titter på en mobil.jpg

VÆR FORBEREDT: I følge Forbrukertilsynet er det banken som er ansvarlig når kunder blir svindlet. Da er det godt å ha en plan og et tilbud for kunder som blir svindlet.

Flere banker i Norge har allerede tatt i bruk Financial Security Support fra Tietoevry Banking. Tilbakemeldingene så langt indikerer at tjenesten sparer bankene for flerfoldige millioner året.

– Døgnåpen bemanning fra Tietoevry Banking og tiltak som ingen straksbetaling i helgene har hindret flere millioner fra å forsvinne fra kontoene til kundene våre, sier May-Britt Olsen, salgsleder i Storebrand Bank.

Les mer om hvordan Tietoevry Banking bistår Storebrand med Financial Security Support og kundebehandling.

– At bankkunder som opplever å bli svindlet får rask og god hjelp bidrar ikke bare til å begrense skaden, det er også med å gi et sterkt signal om at banken tar sikkerheten deres på alvor, avslutter Rasmussen i Tietoevry Banking.

 

I tillegg til vår Financial Security Suppport-tjeneste, visste du at Tietoevry Banking detekterer over 90 % av alle svindelforsøk?

Tietoevry Bankings Financial Crime Prevention-enhet avdekker over 90 % av alle svindelforsøk og stopper årlig milliardbeløp fra å havne i kriminelles hender. Hvert år detekter våre monitoreringssystemer og analytikere over 100 000 svindelsaker, som videre blir fulgt opp etter avtale med bankene for å sikre nødvendig bistand til de som har blitt rammet. Nærmere 80% av disse sakene blir avdekket på første transaksjon uten noe tap for kunde. Mer info om Tietoevry Bankings monitoreringstjenster finner du her.

I de tilfellene hvor svindel ikke blir detektert av våre monitoreringssystemer eller hvor kunden blir oppmerksom på svindel selv, vil vår Financial Security Support-tjeneste raskt kunne bistå kunden med å stoppe eller minimere omfanget av svindelen.

 

Vil du vite mer om vår Financial Security Support-tjeneste?

Kontakt Rolf-Inge Rasmussen, Product Manager Bank & Card Support 24/7, for å lære mer om hvordan banker kan øke kapasiteten og kvaliteten på sin kundeservice.

Lær mer om våre kort og betalingstjenester her.

 

Rolf-Inge Rasmussen
Product Manager, Bank & Card Support 24/7

SKREVET AV

Rolf-Inge Rasmussen

Product Manager, Bank & Card Support 24/7

Del på Facebook Tweet Del på LinkedIn