noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Pass på - la ikke Black Friday bli til Blue Monday!

Se opp for falske nettbutikker og benytt ulike tips for å avdekke de ulike faresignalene.

John Erik Setsaas / november 24, 2023

Black Friday har blitt en dag med utallige gode tilbud som mange ser frem til. Det er en dag hvor butikkene ønsker å oppfordre oss til å handle så mye som mulig og derfor reklamerer de intensivt i både digitale og fysiske kanaler med et bredt spekter av fristende tilbud.

På Black Friday benytter også kriminelle anledningen til å øke sin egen fortjeneste, og de leter etter muligheter til å svindle oss for både store og små beløp. Disse svindlerne er svært dyktige og benytter nå også kunstig intelligens for å skape lokketilbud som appellerer til hver enkelt av oss. En vanlig metode for å lure oss er å opprette falske nettbutikker. Disse nettbutikkene er ofte kopier av ekte butikker og prøver å gi oss en falsk trygghet basert på kjente merkevarer vi stoler på. Vi blir lurt til å besøke disse nettbutikkene gjennom sosiale medier, e-post eller tekstmeldinger som inneholder lenker til de falske nettbutikkene. Også i år vil mange dessverre bli narret til å betale penger rett inn på kriminelles kontoer eller gi fra seg kredittkortdetaljer.

De kriminelle er dyktige, og finner stadig nye måter å prøve å lure oss på. I Tietoevry Financial Crime Prevention, jobber vi hardt med å hindre så mye svindel som mulig. Dette er som å lete etter en nål i høystakken, da antallet legitime transaksjoner er svært omfattende. Ifølge Finanstilsynets rapport fra 2022 utgjør svindel kun 0,021% av det totale antallet transaksjoner, noe som tilsvarer rundt 219 millioner kroner. Vi benytter også kunstig intelligens til å avsløre svindel, og vi klarer å forhindre det meste. Men vi er også avhengige av hjelpen fra hver enkelt person for å bekjempe økonomisk kriminalitet.

Her er noen tips for å oppdage svindelforsøk:

  1. Hvis et tilbud virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det.
  2. Tenk før du klikker. Skriv heller inn nettbutikkens adresse manuelt i nettleseren.
  3. Har du tillit til nettbutikken? Har du handlet der tidligere, eller er den helt ny?
  4. Er det virkelig den ekte nettbutikken, eller er det en kopi?
  5. Kjenner du andre som har handlet der? Ikke bli lurt av annonser på Facebook som har mange positive kommentarer. Svindlere kan manipulere både annonser og kommentarer.
  6. Hvis du er i tvil, er det tryggest å holde deg unna.
John Erik Setsaas
Director of Innovation, Financial Crime Prevention

With over 25 years’ experience in digital identity, John Erik Setsaas is a pioneer in this space. He has deep knowledge in the areas of digital onboarding, authentication, electronic signatures and seals, time stamping and digital identity wallet.

He is a prolific speaker at fintech industry events around the world.

SKREVET AV

John Erik Setsaas

Director of Innovation, Financial Crime Prevention

Del på Facebook Tweet Del på LinkedIn