noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Ekspert: Usikker på ringvirkningene av Korona på norsk forbruksgjeld

Økonom Lene Drange fra Luksusfellen mener det ikke er gitt at gjeldsnivået fortsetter å gå ned

Egil Årrestad / september 11, 2020

Her er tallene for de siste månedene og tipsene du trenger for fremtiden.

Er du interessert i hvordan vi kan sørge for et sunnere gjeldsbilde i Norge til det beste for både forbrukere og bankene? Meld deg på gratis webinar Tirsdag 15. September her.

Lene Drange, kjent fra programmet Luksufellen på TV3, tror vi fortsatt ikke har sett ringvirkningene av COVID-19 pandemien på nordmenns forbruksgjeld og advarer mot å ta det for gitt at nivået fortsetter å gå ned.

Siden starten av korona-pandemien har Nordmenns usikrede rentebærende gjeld falt med 11,1 milliarder kroner. Samtidig har SSB nylig publisert sine prognoser for utvikling i norsk økonomi. Her venter de økt økonomisk aktivitet, men de fastslår også at vi kommer til å måtte leve med flere år i lavkonjunktur. Det kan føre til at trenden med lavere forbruksgjeld også snur.

- Mange har fått utsatt regninger og brukt av sparepengene sine, men det er åpenbart at dette ikke kan vare. Noen vil nok etter hvert begynne å ta opp lån for å få økonomien til å gå rundt. Vi ser ofte problemene i folks privatøkonomi melde seg en stund etter at bedriftsøkonomien går dårlig, forklarer Lene.

Hun slår fast at den varige nedgangen i usikret gjeld er et godt tegn, men tror også det har noe å gjøre med årstiden vi er i.

- Vi betaler ned på kortene våre i løpet av sommeren etter å ha fått feriepenger eller penger igjen på skatten. De fleste av oss vet at vi lever i veldig usikre tider, så om vi har muligheten til å kvitte oss med den mest risikable gjelden gjør vi gjerne det nå, sier Lene.

Egil Årrestad, sjef i Gjeldsregisteret, menef trenden med lavere gjeldsnivå startet allerede før COVID-19 pandemien og at Gjeldsregisteret har vært en betydelig faktor.

- Vi kan fastslå at Gjeldsregisteret har bidratt til lavere gjeldsnivå allerede før COVID-19, men spesielt etterpå. Gjeldsregisteret har også blitt et nyttig verktøy som gir oss som forbrukere bedre oversikt over egen økonomi, fastslår han.

Egil Årrestad, TietoEVRY bredde.jpg

POSITIV UTVIKLING: Egil Årrestad er leder i Gjeldsregisteret AS og har siden oppstarten av registeret sett hvordan det har blitt et viktig verktøy for et sunnere gjeldsnivå i Norge.

Slik kan du bruke høsten til å gi lommeboken din en «boost».

Luksusfellen-Lene har en viktig oppfordring. Hun anbefaler alle å gå inn i høsten med litt varsomhet når det gjelder privatøkonomien og har disse fire rådene på lur:

  1. Bygg opp en buffer og spar penger om du har mulighet til det
  2. Bruk høsten til å tenke gjennom hvilke utgifter du har, kanskje det er noen du kan kvitte deg med eller fikse bedre avtaler på? Strømavtaler eller telefonabonnement er eksempler på slike.
  3. Hvis du har anledning, bruk penger lokalt. Det gjør mye for samfunnet om vi støtter lokale bedrifter fremfor å handle på nett fra utlandet. Vi må være mer bevisste på vår innflytelse som forbrukere.
  4. Bruk litt tid på å forklare barn og unge i familien hvordan økonomien egentlig henger sammen. Det er ikke selvforklarende for de unge hva økonomiske nedgangstider egentlig betyr for dem – vær åpen og forklar de store linjene. Du skal ikke gjøre dem bekymret, men gjør det tydelig at noen ganger går økonomien bra, andre ganger dårlig og da må man være mer forsiktig.

Nysgjerrig på hvordan vi kan sikre oss mot en gjeldsboble i fremtiden? Se Lene og Egil i diskusjon om nettopp dette på tirsdagens webinar.

 

Egil Årrestad
Daglig leder i Gjeldsregisteret AS

SKREVET AV

Egil Årrestad

Daglig leder i Gjeldsregisteret AS

Del på Facebook Tweet Del på LinkedIn