noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Harri Heljala: Tietoa janoava koodaava pilviarkkitehti

Harri, Tietoevry Createn koodaava arkkitehti, kiinnostui koodaamisesta jo pienenä. Luontainen kiinnostus on ajanut häntä eteen päin, ja nyt hän tekee sekä käytännön asiakastyötä että sparraa muita.

Harri Heljala / 19. kesäkuuta, 2023

”Olin noin 10–11-vuotias, kun kotikoneemme viereen ilmestyi modeemi ja pääsin ensimmäistä kertaa internetiin. Muistan, kun aloitussivu aukesi ja mietin heti, että miten tätä pääsee muuttamaan ja luomaan omaa sisältöä”, Harri Heljala muistelee.

Nykypäivänä netti on täynnä opastusta kotisivujen tekemiseen, mutta toisin oli aikana ennen Googlea ja muita hakukoneita.

”Jokaisen nettiliittymän omistaja sai tuolloin myös nettisivutilan, jossa pääsi tekemään omat kotisivut. Ohjeita ei juuri ollut – ja osaamista vielä sitäkin vähemmän – mutta aloin tutkia muiden sivujen lähdekoodia, testailin ja laskin yhteen yksi plus yksi. Lopputuloksena sain luotua omat nettisivut ja siitä kaikki alkoi.”

Luontainen kiinnostus uutta kohtaan on ajanut Heljalaa eteen päin ja saanut hänet suorittamaan diplomi-insinöörin tutkinnon. Harrilla on myös ympäristötekniikan koulutusta, mutta lopulta koodaaminen vei kuitenkin voiton. Vuodesta 2021 lähtien Heljala on toiminut Tietoevry Creatella koodaavana arkkitehtina. Hänen virallinen tittelinsä on Senior Cloud Architect, GCP & AWS Competence Lead

Käytännössä teen Cloud-tiimissä sekä hands-on-koodaushommia että suunnittelutyötä ja olen keskittynyt Google Cloudiin ja Amazon AWS:n. Asiakastyön lisäksi sparrailen ja mentoroin nuorempia kollegoita ja järjestän sisäisiä tapahtumia Google Cloudista ja Amazonin AWS:stä sekä järjestän erilaisia esityksiä työkavereille.”

Merkityksellistä työtä

Heljalan työt jakautuvat sekä tiimityöhön että itsenäiseen työskentelyyn, ja hän pystyy aikatauluttamaan omaa työtään joustavasti kokousten ja ja asiakastapaamisten ympärille.

Heljala kertoo, että yksi merkittävimmistä asiakastöistä, joiden parissa hän on tähän mennessä työskennellyt, on julkisen sektorin projekti, joka vaikuttaa lähes kaikkien suomalaisten elämään.

”Tässä projektissa pääsin työskentelemään todella modernien teknologioiden kanssa, ja oli hyvin mielenkiintoista ja haastavaa tutustua muun muassa itselleni täysin uusiin salausteknologioihin. Tiesin, että tällä projektilla on iso merkitys ja se koskettaa lähes kaikkia suomalaisia.”

Kyseisessä projektissa oli mukana useita Tietoevry Createn osaajia, kuten koodaajia, testaajia, arkkitehteja ja scrum mastereita, ja palvelua kehitettiin yhdessä asiakkaan kanssa agile-menetelmillä.  

”Olin teknisenä tuoteomistajana, kun teimme siirron Amazonin AWS:stä Google Cloud -pilvipalveluun ja oli minun ja tiimin vastuulla saada homma ajoissa maaliin. Saimmehan me ja nautin siitä suuresti”, Heljala kertoo.

“Monesti ihmisillä saattaa olla stereotyyppisiä harhaluuloja, että julkisella puolella ei tehdä näin moderneja ja nopeatahtisia projekteja, mutta kyllä tehdään ja tämä on hyvä esimerkki siitä.”

Tekemisen meininkiä yhtenä tiiminä

Heljala on tehnyt ohjelmointia jo noin 15 vuoden ajan ja häntä ajaa edelleen eteen päin kiinnostus uusiin asioihin ja hankkeisiin.

”Tulin töihin Tietoevry Createlle, koska halusin ottaa vastaan suurempia haasteita ja nähdä isompien yritysten toimintaa, sillä vietin aiemmat työvuoteni startup-yritysten parissa. Nyt pystyn keskittymään oleelliseen, kun ympärillä on tiimin tuki ja osaaminen.”

Heljala kertookin, että heidän tiimissään on todella hyvä tiimihenki ja tekemisen meininki. Koska työ on välillä kovin itsenäistä ja sitä tehdään paljon etänä, niin tiimi pitää yhteishenkeä yllä jokaviikkoisilla etäkahvihetkillä. Lisäksi he suunnittelevat tekemisiään yhdessä ja auttavat toisiaan aina kun mahdollista. Kirsikkana kakun päällä tiimi pyrkii tapaamaan toisiaan aika ajoin myös muissa kuin työn merkeissä.

”Meillä on ollut useita erilaisia tapahtumia, kuten Pizza Friday sekä Padel & Beer tasting ja olemme myös käyneet pelaamassa vanhoja pelikoneita porukalla.”

Uuden oppimista ja itsensä kehittämistä

Asiantuntevan, osaavan ja luotettavan tiimin ansiosta Heljala kertoo voivansa ottaa myös enemmän vastuuta muista tehtävistä ja edistää sekä omaa että muiden osaamista. Hän haluaa oppia uutta ja kehittää itseään jatkuvasti, ja hän päivittääkin säännöllisesti sertifikaattejaan ja opiskelee uusia ja nopeasti kehittyviä teknologioita. Viime aikoina hän on tutustunut esimerkiksi ChatGPT:n toimintaan ja mahdollisuuksiin.

Heljala kertoo, että tulevaisuudessa hän voisi olla kiinnostunut team leadin paikasta, mutta tällä hetkellä hän nauttii kuitenkin paljon myös käytännön työstä.

Päämäärätietoisuus näkyy myös Heljalan vapaa-ajassa. Urheilullisen miehen harrastuksiin kuuluvat muun muassa hiihto, laskettelu ja vapaalasku sekä pyöräily, kuntosali ja luonnossa liikkuminen.

Harrastuksistaankaan mies ei nauti täysin ilman työkavereita, sillä Heljala osallistui vastikään Jukolan viestiin osana Tietoevryn tiimiä.

”Tärkeintä on kehittää itseään ja olla avoin uusille haasteille aina, kun niitä tarjoutuu – niin töissä kuin vapaalla.

Esittelyssä Harri Heljala

Nimi: Harri Heljala

Titteli: Senior Cloud Architect, GCP & AWS Competence Lead

Parasta Tietoevry Createssa: Isot ja vaikuttavat projektit, jotka tarjoavat haastetta, loistava tiimi, ison organisaation tuki sekä mahdollisuus kehittyä

Kiinnostuksen kohteet: Hiihto, laskettelu, vapaalasku, juoksu, kuntosali, maantie- ja maastopyöräily, vaellus, luonnossa liikkuminen

Motto: Tärkeintä on kehittää itseään ja olla avoin uusille haasteille aina, kun niitä tarjoutuu – niin töissä kuin vapaalla.

Harri Heljala
Senior Cloud Architect, GCP & AWS Competence Lead

Haluatko kuulla lisää?

Harri Heljala

Senior Cloud Architect, GCP & AWS Competence Lead

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä