noun_Email_707352 noun_917542_cc Map point Play Untitled Retweet Group 3 Fill 1

Ympäristötietoinen data-analyytikko edistää vastuullisuutta omien arvojensa mukaisesti

Aino aloitti Tietoevryllä vuonna 2021 ja on aktiivinen osa Tietoevryn työyhteisöä kehittämässä asiakkaiden toimintaa ympäristöystävällisemmäksi.

Aino Lohikoski / 28. kesäkuuta, 2024

Aino aloitti Tietoevryllä vuonna 2021 opiskellessaan vielä Aalto-yliopistossa. Kolme vuotta myöhemmin hän on aktiivinen osa Tietoevryn työyhteisöä kehittämässä asiakkaiden toimintaa ympäristöystävällisemmäksi.

Liiketoiminta ja tekkiorientoitunut opiskelija tuli Tietoevryyn sen kehutun Graduate-ohjelman kautta. Aino aloitti sisäisenä työntekijänä datan ja raportoinnin parissa. Vahvat näytöt johtivat uusiin vastuualueisiin. Aino aloitti datakonsulttina, ja sai yhdistettyä työhönsä omat intohimonsa: vastuullisuusasiat ja ESG:n eli ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvät näkökohdat.

Aino aloitti vastikään uudessa asiakasprojektissa ESG-datakonsulttina.

“Autan asiakasta tunnistamaan missä kaikissa paikoissa ESG-dataa on. Tämä parantaa datan laatua ja käytettävyyttä.”

Aino on ylpeä siitä, että hänen tekemänsä työ mukailee hänen omia arvojaan ja kehittää alaa tavalla, jolla on positiivinen yhteiskunnallinen vaikutus.

“Oma filosofiani on, että itselläni on vastuu kehittää ja parantaa asioita, ja on hienoa (on tärkeää) päästä tekemään sitä töiden kautta. Tämä linkittyy myös graduuni, joka käsittelee vihreää ohjelmointia. Vihreä ohjelmistokehitys kehittää menetelmiä ohjelmistotuotannon energiatehokkuuden parantamiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi.”

Kollegat tukena ESG:n kehittämisessä

Aino tunsi olonsa kotoisaksi Tietoevryssä alusta lähtien, sillä juniori-roolista huolimatta hänen mielipiteitään kuunneltiin ja arvostettiin.

“Tietoevryllä voi olla oma itsensä ja toteuttaa itseään kiinnostavissa projekteissa. Kun ilmaiset mielipiteesi, sitä kuunnellaan. Jos haluat ottaa vastuuta ja roolia itsellesi, saat siihen mahdollisuuden.”

Tästä hyvä konkreettinen esimerkki oli Ainon työn painotuksen siirtyminen häntä henkilökohtaisesti motivoiviin osa-alueisiin.

“Teimme myyntiin liittyvää ESG-projektia. Tämän jälkeen sain tilaisuuden kehittää yrityksemme ESG-tarjontakyvykkyyksiä. Kaikki suhtautuivat tähän kannustavasti, vaikka kyseinen työprosessi ei ollut laskutettavaa työtä. Kollegat eivät ainoastaan tukeneet minua, vaan suhtautuivat projektiin innokkaasti ja avoimin mielin.”

Entä millainen työnhakija Ainon mielestä sopii juuri Tietoevrylle?

“Tietoevry sopii hyvin niille, jotka viihtyvät uusien asioiden äärellä, haluavat oppia uutta ja löytää oman polkunsa. Myös halu parantaa ja kehittää ratkaisuja on tärkeää. Kaiken tämän voi toteuttaa työympäristössä, jossa aidosti panostetaan työ- ja vapaa-ajan tasapainoon.”

Aino kannustaa naisia ja ympäristöasioista kiinnostuneita hakeutumaan alalle

IT-ala on tunnetusti miesvaltainen, mutta firmat kuten Tietoevry yrittävät muuttaa tämän realiteetin. Myös Aino pitää tärkeänä, että alalle hakeutuisi entistä enemmän myös naisia.

“Haluaisin kannustaa etenkin naisia hakemaan alalle, ja esimerkiksi Tietoevrylle töihin. Jos etsit työtä, joka tarjoaa merkityksellisyyttä, kannattaa harkita IT-alaa. Haluan viedä alaa eteenpäin tuomalla tiedostavia näkökulmiani esiin."

Aino painottaa myös ympäristöarvojen kasvavaa vaikutusta IT-alalla.

“ESG:hen ja vastuullisuuteen panostaminen on uutta. Tällä alalla on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa ja työstä voi tehdä itsensä näköistä ja omien arvojen mukaista. Itse toivon, että jatkossa alalla mietittäisiin, miten saamme parhaan mahdollisen ratkaisun, jolla olisi positiivinen yhteiskunnallinen vaikutus.”

Vapaa-ajalla urheilua ja ympäristötietoisia seikkailuja

Entisenä pikajuoksijana pidän vauhdikkaista urheilulajeista - uusien lajien kokeileminen on aina hauskaa ja viimeisimpiä aluevaltauksia ovat esimerkiksi surffaus ja lumilautailu.

Tykkään myös vastuullisesta matkustelusta. Pyrin matkustamaan lentämisen sijaan junalla. Pidän erityisesti interrail-matkustamisesta, sillä siinä yhdistyvät joustavuus ja ongelmanratkaisu. Junalla matkaaminen Euroopassa voi johtaa hauskoihin kommelluksiin, jotka kuitenkin lopulta muodostuvat ikimuistoisiksi seikkailuiksi.

Katso avoimet paikkamme ja liity joukkoon!

Aino Lohikoski
Data Analyst, Tietoevry Tech Services

Education: Aalto University School of Business
Started at Tietoevry: 2021
Office: Espoo, Finland
Fun Fact: Prefers long-distance travel by train, as it's eco-friendly!

Haluatko kuulla lisää?

Aino Lohikoski

Data Analyst, Tietoevry Tech Services

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä